ajánlott oldalak

Az agrárágazat jövője a közös politikán alapul

Nagy magyar agrárdiplomáciai siker, hogy az Európai Unió húsz tagállama felzárkózott azon EU-elnökségi következtetések mellé, amelyek célja, hogy a jövőben is legyen közös, erős uniós agrárpolitika megfelelő forrásokkal - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden Brüsszelben, miután az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságában beszámolt a magyar elnökség eddig végzett munkájáról.
Létrehozva: 2011. április 12., 19:21 | Utoljára frissítve: 2011. április 12., 19:37
nyomtat küld

Hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaság jövője, a gazdák támogatása, az egészséges élelmiszerekkel való ellátás múlik azon, milyen lesz a terület közös politikája a jövőben.

Emlékeztetett arra, hogy miután a tagországok márciusban az elnökségi következtetések elfogadásával sikeresen lezárták a témát, most az EP készít jelentést ugyanarról.

A miniszter meglátása szerint az EP-bizottság ülésén kedden "a fogyasztók és gazdák iránti, valamint az európai mezőgazdaság iránti felelősségtől áthatott" eszmecsere zajlott le.

Fazekas Sándor emlékeztetett arra, hogy a magyar EU-elnökség a napirendjén szereplő agrárdossziék közül első számú prioritásként kezelte a közös agrárpolitika jövőjének tárgyalását. Úgy vélte, "a megállapodás jó üzenet az európai polgároknak, a gazdáknak, mindazoknak, akik az európai vidéken élnek, akiket a közös agrárpolitika bármilyen vonatkozásban érint".

Mint utóbb az újságíróknak elmondta, a témával kapcsolatos kérdések között kedden az agrárgazdálkodás fenntarthatósága, a környezetvédelmi szempontok érvényesítése, az agrártámogatások felső határának problémája, valamint a kisgazdaságok támogatása vetődött fel hangsúlyosan.

A félévben hátralévő feladatok közül a miniszter kiemelte a tejágazattal kapcsolatos intézkedéscsomagot, valamint a minőségpolitikai javaslatokat, melyekről már következő, csütörtöki találkozójukon tárgyalnak az EU-tagországok mezőgazdasági miniszterei.

Fazekas Sándor biztosította a képviselőket arról, hogy a magyar elnökség a második negyedévben is "változatlan ambícióval és agilitással végzi tevékenységét", és megerősítette azt is, hogy az Európai Parlamenttel folytatandó egyeztetéshez készen áll "az eddigi nyitottság és együttműködés szellemében". Kérte egyúttal az EP együttműködését, hogy az aktuális dossziék kezelése a kívánatos tempóban haladjon.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ