ajánlott oldalak

"Nem azért határozta meg az EU a maga értékeit, hogy kidobja azokat az ablakon"

Az EU soros magyar elnöksége elkötelezett amellett, hogy a jelenleg Grúzia két területét is érintő orosz megszállás mielőbb véget érjen - mondta kedden Brüsszelben Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki előadást tartott az Európai Néppárt európai parlamenti csoportja által az EU-grúz kapcsolatok jövőjéről rendezett konferencián.
Létrehozva: 2011. április 19., 18:52 | Utoljára frissítve: 2011. április 20., 12:32
nyomtat küld

Németh Zsolt szerint téves az a kérdésfelvetés, hogy az EU Grúzia-politikájának alakításakor "a nagy Oroszországot vagy a kis Grúziát kell-e figyelembe venni". Ez ugyanis - fejtette ki - szembeállítja egymással az EU értékeit és érdekeit.

Nem azért határozta meg az EU a maga értékeit, hogy kidobja azokat az ablakon, hanem azért, hogy az érdekei megfogalmazásához legyen egy világos elvi keret - mondta a magyar államtitkár. Szerinte ennek az elvi keretnek nagyon fontos része a nemzetközi jog, azon belül egyfelől az államok területi integritásának és szuverenitásának a tiszteletben tartása, másfelől a konfliktusok békés rendezésének követelménye.

Németh Zsolt szükségesnek mondta, hogy hajtsák végre a közel három évvel ezelőtt, 2008 augusztusában Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök segítségével megkötött orosz-grúz tűzszüneti megállapodást, amelynek alapján lépésről lépésre a konfliktus előtti határok mögé vonnák vissza a katonai erőket, és ennek megfelelően lépésről lépésre helyreállítanák Grúzia területi integritását.

A békés konfliktusrendezés fontos előfeltétele, hogy akadálytalanul működhessen az EU megfigyelő missziója - tette hozzá. Reményét hangoztatta, hogy sikerül újra tárgyaló asztalhoz ültetni Genfben az érintett feleket.

A magyar EU-elnökség nevében az államtitkár úgy vélekedett, hogy az unió déli szomszédságában zajló eseményeknek nem szabad elvonniuk a figyelmet a keleti szomszédságról. Szerinte bölcs döntés volt az eredetileg májusra tervezett keleti partnerségi csúcs őszre történt elhalasztása, hiszen még nem kristályosodott ki az egységes szomszédságpolitika, amely az egész unió által felvállalható, és egyaránt releváns a déli és a keleti szomszédság vonatkozásában.

Olyan, feltételekhez kötött, ugyanakkor a "többért többet" elvet figyelembe vevő szomszédságpolitikát kell kialakítani, ami egyre inkább közelíti egymáshoz a keleti partnereket és az EU-t, anélkül, hogy kinyilvánítanánk, hogy ez már az európai uniós csatlakozási folyamat a keleti partnerek számára - jelentette ki Németh Zsolt.

Az MTI-nek adott külön nyilatkozatában az államtitkár hangsúlyozta: amikor egységes szomszédságpolitikáról beszélünk, akkor az egyik legfontosabb terület lesz "a szabadság intézményeinek kiépítése". Ez - tette hozzá - délen nyilvánvalóan mást fog jelenteni, mint a keleten, hiszen keleten európai államokról van szó, a déli szomszédok ellenben soha nem lesznek az EU tagjai. A szabadság intézményesítésének azonban mindkét relációban meg kell jelennie - szögezte le. Úgy vélekedett, hogy e szempontból a keleti szomszédságpolitikában érintett országok közül a legnegatívabb a kép jelenleg Fehéroroszországban, a legígéretesebb pedig Grúziában.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ