ajánlott oldalak

Az EP-bizottság megszavazta a gazdasági koordinációs jogszabályokat

Nyilatkozatban üdvözölte szerdán a magyar EU-elnökség, hogy az Európai Parlament (EP) gazdasági bizottsága az előző este számos módosítással ugyan, de megszavazta azokat a jelentéseket, amelyek az EU-országok közti gazdasági koordináció fokozását gyakorlatba átültető hat jogszabállyal foglalkoznak.
Létrehozva: 2011. április 20., 16:29 | Utoljára frissítve: 2011. április 27., 14:27
nyomtat küld

Az előzetesen kialakított menetrendnek megfelelően lebonyolított szavazás azt mutatja, hogy a parlament is nagy jelentőséget tulajdonít ennek a fontos dossziénak - olvasható a magyar elnökségi nyilatkozatban. A jogszabálycsomagról most tárgyalássorozat kezdődött az uniós intézmények között - az első fordulót szerdán tartották. Az Európai Parlament plénuma várhatóan júniusban szavaz a jogszabályokról. A magyar elnökség megerősítette: mindent megtesz annak érdekében, hogy az intézményközi megállapodás júniusig létrejöjjön.

Az EU-országok a magyar elnökség irányításával a múlt hónapban jutottak megállapodásra a jogszabályok szövegéről. A szóban forgó jogszabályok egyebek között az EU stabilitási és növekedési paktumának reformját tartalmazzák. Külön szabály foglalkozik a költségvetési eljárások szankcióival, az átláthatóságot és ellenőrizhetőséget biztosító előírásokkal. A csomag a túlzott deficiteljárás mintájára felállít egy túlzott egyensúlytalansági eljárást is, amelynek keretében az érintett ország akár szankciókkal is sújtható, ha túlságosan eladósodik.

Az EP-bizottság több mint ezer módosító indítványról szavazott, és a voksolás után kialakult kép több jelentéstevő beszámolója szerint azt jelzi, hogy az intézményközi tárgyalások nem ígérkeznek könnyűnek. Az egyik legvitatottabb téma az, hogy mennyire legyenek automatikusak a problémás EU-tagállamokkal szembeni szankciók.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ