ajánlott oldalak

Rangos fórumon egyeztettek a klímapolitika globális kérdéseiről

A tavaly elfogadott Cancúni Megállapodásból következő feladatok, valamint az idén novemberben Durbanben zajló ENSZ klímakonferenciáig vezető út a két fő témája a Major Economies Forum on Energy and Climate nevű nemzetközi találkozónak 2011. április 26-27-én, Brüsszelben.
Létrehozva: 2011. április 26., 18:18
nyomtat küld

A rangos politikai fórumon Kovács Tamás Iván, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az Európai Bizottság képviselőjével együttműködve koordinálja és jeleníti meg az Európai Unió tagállamainak közös álláspontját. Az EU elnökségi delegáció tagja Olajos Péter zöld gazdaságfejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár is, aki a helyszínen kétoldalú tárgyalásokat folytat.

A Major Economies Forum (MEF) az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményével kapcsolatos tárgyalások előmozdítását, a klímapolitikai és tisztaenergia-termelési, felhasználási célokat támogató kezdeményezések megvitatását segíti. A 2009 áprilisában amerikai kezdeményezésre megalakuló csoport fő célja a nemzetközi tárgyalásokon kialakított álláspontok közelítése, a közös törekvéseket előmozdító elképzelések. Tagjai a legnagyobb kibocsátók, így többek között Brazília, Kína, az Európai Unió, India és az Amerikai Egyesült Államok. Az informális fórumon igen magas szinten képviseltetik magukat a világ legnagyobb országai, amelyek a világ gazdasági teljesítményének 70%-át, szén-dioxid kibocsátásának 80%-át, a tiszta energia beruházásoknak pedig a 90%-át adják.

A mostani ülésen a résztvevők a tavaly év végén Cancúnban megkezdett folyamatok lendületének megtartására törekednek. Az egyeztetések középpontjában ezúttal a globális felmelegedés és az üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkentésének gyakorlati kérdései mellett a finanszírozás, a Kiotói Jegyzőkönyv jövője és az új, globális megállapodás jogi formájának témái állnak.

Az Európai Unió elkötelezett a Cancúni Megállapodás maradéktalan végrehajtásában, és a MEF-en résztvevőket is erre bíztatja, valamint sürgeti a Cancúnban nyitva hagyott egyéb kérdések folytatólagos megvitatását is.

Az Európai Unió képviselői kifejezik elkötelezettségüket amellett, hogy a júniusi bonni klímatárgyalásokon megkezdődhessen az érdemi vita és a korábban meghatározott feladatok megvalósítása.

Az Európai Unió üdvözli a bangkoki klímatárgyalásokon alakult szakmai munkacsoportok előremutató működését, és javasolja annak folytatását eredményeik hatékony felhasználása érdekében.

A soros magyar EU-elnökség két legfontosabb feladata, hogy a Cancúni Megállapodás nyitva hagyott kérdéseiben segítse az egységes uniós álláspont kialakítását, külső képviseletét, és hozzájáruljon a nemzetközi megállapodás sikeréhez, valamint elősegítse a megállapodásban által kijelölt végrehajtási folyamatokat, mindvégig érvényesítve az Európai Unió érdekeit. Az előbbi feladatok közül kiemelkedik két lényeges terület: az éghajlatváltozás negatív következményeihez való alkalmazkodás (adaptáció) és az ehhez szükséges finanszírozás.

Budapest, 2011. április 26.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ