ajánlott oldalak

Szócska: fenntarthatóbb és betegbarát lesz az egészségügy

Az uniós országok elektronikus egészségügyi rendszerének fejlesztésével fenntarthatóbb és betegbarátabb lesz az egészségügy - jelentette ki Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kedden az MTI-nek adott interjújában.
Létrehozva: 2011. május 10., 15:51 | Utoljára frissítve: 2011. május 11., 10:04
nyomtat küld

Magyarország soros uniós elnökségéhez kapcsolódva eHealth Week elnevezéssel az egészségügy informatikai fejlesztéséről kezdődött háromnapos konferencia kedden Budapesten. Az egészségügy elektronikus megoldásaival foglalkozó tanácsadó testületének, az eHealth munkacsoportjának Magyarország is tagja, mint Szócska Miklós elmondta, a munkacsoport keddi ülésének egyik legfontosabb megállapítása, hogy minden elektronikus egészségügyi megoldásnak a betegek érdekeit kell szolgálnia.

Ezzel kapcsolatban Szócska Miklós példaként említette, hogy Magyarországon a tervek szerint a közeljövőben bevezetik a papíralapú vényeket kiváltó elektronikus receptet.

Szócska Miklós kifejtette: eddig Magyarországon nem voltak megfelelőek az egészségügyi munkaerő nyilvántartásai, nem lehetett követni, hogy eljutott-e szűrésre az állampolgár. Az ellátók nem tudták lehívni a különböző intézményekben készült MRI- (mágneses rezonancia), és CT- (komputertomográf)felvételeket, hanem új vizsgálatokat kellett elvégezni. Ezen is változtathat elektronikus egészségügy, az e-egészségügy fejlesztése.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az egészségügyi ellátórendszer területi egyenlőtlenségeit szemléltető szakmai térkép (teljes nevén kapacitástérkép-tervező és monitoringkutató alkalmazás) is bizonyítja, hogyha elkezdik használni az adatokat, ez segítheti az egészségügy fenntarthatóbbá és hatékonyabbá tételét. Magyarországnak nagyon jó az adatgyűjtése - tette hozzá. Mint mondta: "ebből a szempontból vezetők vagyunk".

Kitért arra is, hogy a konferencián a magyar betegszervezetek képviselői találkozhatnak európai egészségügyi szakemberekkel, ami szintén hozzájárulhat az ország egészségügyi rendszerének fejlesztéséhez.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ