ajánlott oldalak

"A győri motor nagyobb sebességre kapcsolt"

Győr-Moson-Sopron megye munkaerő-piaci helyzetéről tartott szerda délelőtt közös sajtótájékoztatót Győrött Kara Ákos, győri országgyűlési képviselő, a Parlament Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának alelnöke és Rimányiné Somogyi Szilvia, a munkaügyi központ igazgatója.
Létrehozva: 2011. május 11., 15:29 | Utoljára frissítve: 2011. május 12., 10:20
nyomtat küld

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy immár második hónapja tapasztalhatók pozitív változások a számadatok tekintetében.

Győr-Moson-Sopron megyében mind az elmúlt év azonos időszakához képest, mind pedig az elmúlt két hónaphoz képest is csökkent a regisztrált álláskeresők száma. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az előző év azonos időszakához képest - kirendeltségenként - van ahol 15-20 %-kal is csökkent az álláskeresők száma. A megyében jelenleg a regisztrált munkanélküliek aránya 6,1%-os mértéket mutat, egy évvel ezelőtt 7,2% volt, egy hónapja pedig 6,9 %, a pozitív változás tehát ezekből a számadatokból kitűnik. A legnagyobb gondot ebben a térségben is továbbra is a szakmával nem rendelkező, alacsony iskolai végzettségű álláskeresők problémái jelentik.

Fotó: gymsmo.hu

Kara Ákos tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy - egy korábbi döntés nyomán - a Parlament Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottsága 2011 októberében kihelyezett ülést tart Győrött, ő a testület alelnökeként javasolni fogja, hogy ennek az eseménynek a Széchenyi István Egyetem legyen a helyszíne.

Az országban arra van szükség, hogy olyan szakmákat oktassanak, olyan végzettséget szerezzenek a fiatalok, amelyekkel jól el tudnak helyezkedni. A győri Széchenyi Egyetemen ilyen, tehát jó elhelyezkedési lehetőséget biztosító végzettséget tudnak szerezni a fiatalok. Ez országosan is egy jó példa, ahol az oktatási intézmények és a munkaerő-piac, tehát a munkaadók már régóta jól együttműködnek. A győri Széchenyi Egyetem meghatározó része és résztvevője annak a munkának, amely a szakképzés átalakítását szervezi. A győri szakképzés eddigi átalakítását, ezt a győri modellt már több helyen példaként emlegetik az országban, ezért a duális szakképzés és a duális mérnökképzés lehetőségeiről és fontosságáról szóló napirend biztosan a kihelyezett bizottsági ülés témái között fog szerepelni - jelentette ki.

A győri képviselő azt is szeretné, ha ez a győri példa és az ország több pontján zajló fontos lépések a szakképzésben mintaként szolgálhassanak a jövőben.

A sajtótájékoztatón szó esett még az Audi-beruházás munkahelyteremtő hatásáról, melynek már most is érezhetők a jelei.

Újságírói kérdésre válaszként az is elhangzott, hogy jelentősen befolyásolja a megyei munkaerő-piaci helyzetet az a tény, hogy a magyar (és természetesen a volt "keletei blokk" országaiban élő) munkavállalók május 1-jétől könnyebben vállalhatnak munkát Ausztria és Németország területén. Mindketten úgy látják, hogy ezzel a ténnyel az ország nyugati megyéjében fokozottan számolni kell.

Kara Ákos a tájékoztatón elhangzottakat így összegezte: "a győri motor nagyobb sebességre kapcsolt."

(gymsmo.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ