ajánlott oldalak

Ragaszkodni kell a belső határok nélküli Európa eszméjéhez

Ragaszkodni kell a belső határok nélküli Európa eszméjéhez és gyakorlatához - hangsúlyozta Pintér Sándor belügyminiszter a magyar elnökségi honlapnak, az eu2011.hu-nak adott, szerdán közölt interjúban, rámutatva: ugyanezt szeretnék elérni a schengeni térség megerősítését szorgalmazó tagállamok is.
Létrehozva: 2011. május 11., 18:09 | Utoljára frissítve: 2011. május 12., 10:15
nyomtat küld

A tárcavezető az uniós tagországok belügyminisztereinek csütörtöki, rendkívüli brüsszeli tanácskozása előtt nyilatkozva azt mondta, a magyar elnökség üdvözli az Európai Bizottságnak azt a javaslatát, amely közösségi hatáskörbe utalja a belső határok ellenőrzésének esetleges visszaállítását.

Brüsszeli találkozójukon azt vitatják meg a belügyminiszterek, miként reagáljanak az észak-afrikai menekülthullámra, illetve milyen hosszabb távú intézkedésekkel kezeljenek esetleges hasonló helyzeteket. Egy hete közzétett javaslatcsomagjában az Európai Bizottság felvetette azt a lehetőséget, hogy abban az esetben, ha valamely uniós tagországra rendkívül erős menekültnyomás nehezedik, korlátozott időre, közösségi döntéshozatali eljárással újra be lehetne vezetni a határellenőrzést a Schengen-országok egymás közti határain.

A legmarkánsabban Franciaország és Olaszország fogalmazta meg, hogy meg kell erősíteni a schengeni térséget, erre reagált a bizottság május 4-én kiadott közleményével, javasolva a jelenlegi szabályok módosítását, oly módon, hogy végső eszközként, átmenetileg újra be lehessen vezetni a határellenőrzést a belső határokon - mondta a belügyminiszter.

A javaslat előzménye, hogy Olaszország féléves tartózkodási engedélyt adott azoknak az észak-afrikai menekülteknek, akik április 4. előtt érkeztek a területére. A párizsi kormányzat - attól tartva, hogy a menekültek többsége Franciaországba utazna tovább - határellenőrzési intézkedéseket vezetett be a francia-olasz határon.

Pintér Sándor hangsúlyozta, a felvetett igényekről, javaslatokról politikai vitát kell folytatni. Ha egy tagállam újra bevezeti a határellenőrzést, az alapvetően érinti a szabad mozgás közösségi - schengeni - jogát. A miniszteri eszmecserék eredményeként június végén állam- és kormányfői szinten is napirendre kerülhet a téma. Hosszú és összetett, "a magyar elnökségen túlnyúló" egyeztetések várhatók a végleges döntések meghozataláig - mondta.

Úgy fogalmazott: "ragaszkodni kell ahhoz, hogy a közösségi vívmányok, a belső határok nélküli Európa eszméje és gyakorlata ne csorbuljanak". Ugyanezt szeretnék elérni a schengeni térség megerősítését szorgalmazó tagállamok is - tette hozzá, rámutatva, hogy az alapvető elvekben egyetértés van. Arra kell megoldást találni - mondta -, hogy milyen formában teremtsék meg az uniós országok a határellenőrzés ideiglenes, feltételekhez kötött lehetőségét. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a belső határellenőrzés visszaállításának lehetősége nem új jelenség, most is létezik, csak szűkebb körben alkalmazzák, általában sportesemények vagy csúcstalálkozók idején.

Arra a kérdésre, van-e esély Románia és Bulgária schengeni csatlakozására akkor, amikor éppen a belső határellenőrzés nélküli térség szabályainak lehetséges átalakításáról van szó, a miniszter azt mondta, a csatlakozásnak csupán az időpontja kérdéses. Technikai szempontból a tagjelöltek készen állnak - jelentette ki, hozzátéve, hogy ezt az álláspontját júniusban még egyszer a miniszterek tanácskozása elé tárja Magyarország.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ