ajánlott oldalak

Javaslatok a gazdasági koordinációt fokozó jogszabályok ügyében

Az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei kedden felhatalmazták a soros magyar elnökséget, hogy kompromisszumos javaslatokat tegyen az Európai Parlamentnek az uniós gazdasági együttműködés fokozására hivatott jogszabálycsomag ügyében.
Létrehozva: 2011. május 17., 14:27 | Utoljára frissítve: 2011. május 17., 15:14
nyomtat küld

A brüsszeli miniszteri találkozón elnöklő Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közleményében leszögezte, ezzel utolsó szakaszába léphet a hat jogszabályt tartalmazó csomag elfogadása, amelyet a magyar elnökség még ebben a félévben szeretne elérni.

Az EU jelenleg Magyarország irányította miniszteri Tanácsa és az Európai Parlament között második hónapja folyik az egyeztetés a jogszabályokról, amelyek fő célja, hogy az EU-t képessé tegyék esetleges újabb pénzügyi válságok megelőzésére, vagy legalább hatékonyabb kezelésére. A kompromisszumok keresésére azért van szükség, mert az EP-ben több mint kétezer módosító indítványról tárgyalnak, amelyek több ponton eltérnek a miniszteri tanácsban korábban elfogadott tervezettől.

A hat jogszabály közül kettő az EU stabilitási és növekedési paktumának reformját tartalmazza, egy harmadik pedig a költségvetési eljárások szankcióit. Két további jogszabály a túlzott deficiteljárás mintájára felállít egy túlzott egyensúlytalansági eljárást, amelynek keretében az érintett ország akár szankciókkal is sújtható. A csomag hatodik eleme elsősorban azt biztosítja, hogy az átláthatóságot és ellenőrizhetőséget tartalmazó szabályozás megjelenjen a nemzeti jogrendszerben.

Az elnökség közlése szerint körülbelül féltucat témában van nézeteltérés a Tanács és a EP között. A MTI értesülése szerint ezek közé tartozik a szankciók alkalmazása, mivel az EP egyebek között felső korlátot szeretne bevezetni, illetve más költségvetési részbe utalná a befizetett bírságokat. A jelenlegi tervnél jobban korlátozná az EP a szankciók alkalmazásának automatizmusát is, emellett a képviselők gyakoribb konzultációs, párbeszéd-lehetőséget próbálnak elérni a jogszabályok alkalmazásában.

A miniszteri tanács most megfogalmazott kompromisszumkészsége jelzés a parlamentnek arra is, hogy az unióban teljes körűen működtetni kívánják az együttdöntés intézményét.

Négy jogszabály ügyében az uniós parlamentnek együttdöntési joga van, kettő esetében a Tanácsnak konzultálnia kell a képviselőtestülettel.

Az EP a tervek szerint a jövő hónapban szavaz plenáris ülésen a csomagról.

A brüsszeli közleményben Matolcsy György hangoztatta: a válsághelyzetekre adandó uniós válasz kulcselemeiről van szó.

A magyar illetékes reményét fejezte ki, hogy az uniós képviselőtestület pozitívan reagál a tagországok közös álláspontjára. Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a központi intézmények eloszlassák a kétségeket afelől, hogy teljes mértékben elkötelezettek a válság kezelését illetően.

A keddi miniszteri értekezleten Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse is egyértelműen kiállt az elnökség kezdeményezése mellett. Ő egyebek között azt hangoztatta: ahhoz, hogy a megállapodás megszülessék az intézmények között, a magyar elnökségnek tárgyalási térre van szüksége.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ