ajánlott oldalak

Magyarország fontos szerepet tulajdonít a vállalkozásoknak

Össze kell egyeztetni az Európai Unióban és annak tagországaiban a szabályozás és egyszerűsítés folyamatát annak érdekében, hogy a kis- és középvállalkozások minél jobb helyzetbe kerülhessenek a gazdasági válság mélypontja utáni időszakban - vélte Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős államtitkára szerdán Brüsszelben, az úgynevezett európai üzleti csúcstalálkozón.
Létrehozva: 2011. május 18., 13:11 | Utoljára frissítve: 2011. május 18., 16:09
nyomtat küld

Hangoztatta, hogy az EU jelenlegi soros elnöksége, Magyarország az uniós versenyképesség és foglalkoztatás növelése érdekében fontos szerepet tulajdonít a vállalkozásoknak, és azon dolgozik, hogy az unió közös politikája minél aktívabban hozzájáruljon e szektor fejlődéséhez. Leszögezte, hogy az elnökség a gazdasági kibontakozás kiemelt szereplőjeként tekint a kis- és középvállalkozások csoportjára. Becsey Zsolt azt is kifejtette, hogy a válságok megmutatták a kis- és középvállalkozások "anticiklusos" jellegét, hiszen a nagyvállalkozások jobban megsínylették a nemzetközi krízishelyzeteket.

Mint a fórumon - amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett, csütörtökön pedig Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is felszólal - elmondta: az elnökség megkülönböztetett szerepet tulajdonít a vállalkozásokat segítő uniós intézkedéscsomag, az úgynevezett Small Business Act minél hatékonyabb érvényesülésének. Az államtitkár kiemelte, hogy a közbeszerzés is lényeges kérdés, ezen a területen is helyzetbe kell hozni a kisvállalkozásokat.

Elmondta, hogy Magyarország is próbálja állami eszközökkel a versenyképesség növelésének irányába vinni a kisvállalkozásokat, ez a folyamat az államháztartási stabilizációnak is a középpontjában áll. A tervbe vett milliós munkahelyteremtéshez nélkülözhetetlen szükség van erre a szektorra - szögezte le.

Futó Péter, az uniós munkaadói szövetség, a BusinessEurope alelnöke, a MGYOSZ elnöke egyebek között úgy vélte, hogy a vállalkozások számára a piacra jutás, a forrásokhoz jutás és az adminisztrációs terhek csökkentése a legfontosabb kihívások.

A tanácskozáson elhangzott beszédében a magyar munkaadók képviselője mindenekelőtt az innováció fontosságáról és a vállalkozói szellem szükségességéről beszélt. Kitért továbbá a kockázati tőke fontos szerepére is a kis- és középvállalkozások életében.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ