ajánlott oldalak

EU-elnökség: egységes szabadalmi rendszer készül

Az egységes európai szabadalmi oltalom harmadik pilléréről, a jogorvoslatról és bírósági eljárásról terveznek uniós vitát május végén, miután a magyar elnökség sikereként még márciusban tanácsi határozat született a megvalósítás során megerősített együttműködésről.
Létrehozva: 2011. május 19., 12:00 | Utoljára frissítve: 2011. május 19., 14:30
nyomtat küld

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az Európai Feltalálói Díj átadását megelőzően csütörtökön Budapesten nemzetközi sajtótájékoztatón elmondta, ezzel a határozattal a több évtizedes vitát talán sikerült kimozdítani a holtpontról. Az egységes európai szabadalmi rendszer nyelvi alapjairól már megszületett a döntés, amely szerint az angol, a francia és a német a szabadalmi oltalom "hivatalos" nyelve. Emiatt Olaszország és Spanyolország még nem csatlakozott az együttműködéshez.

Benoit Battistelli, az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) elnöke és Michel Bernier, az EU belső piacért és szolgáltatásért felelős biztosa azt emelte ki a sajtótájékoztatón, hogy a versenyképesség és a gazdasági fejlődés érdekében szükséges az szabadalmi oltalom egységes európai védelme, ami egyébként mintegy 70 százalékkal csökkentené az ezzel kapcsolatos költségeket is. Az EPO-hoz érkező szabadalmi kérelmek mintegy 60 százaléka Európán kívüli országból érkezik. Az európai sokkal szigorúbb az Egyesült Államok szabadalmi szabályainál, az EPO-nál a kérelmeknek csak a feléből válik szabadalom.

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EP-áO) és az Európai Bizottság Európai Feltalálói Díj 2011 elismeréseket Schmitt Pál köztársasági elnök jelenlétében adták át. Schmitt Pál a díjátadó ünnepségen arról szólt, hogy az alkotó saját dicsősége mellett a közösségi hasznosulásban fontos szerepe van a szellemi tulajdon védelmének. A köztársasági elnök szavai szerint "a magyar nem csak kreatív elme, de a szellemi tulajdon védelmében is élen jár". A magyar embereket innovatív, kreatív jelzővel tartják számon a világon - tette hozzá. Az Európai Feltaláló 2011 díjat az ipar, a kutatás, a kis- és középvállalkozások, valamint az Európán kívüli kategóriában adták ki és életműdíjat is adományoztak. Az öt kategóriában 15 jelölt volt.

Az életműdíjat Peer-Ingvar Branemark kapta Svédországból olyan titánimplantátum feltalálásáért, ami stabil kapcsolatot hoz létre az implantátum és a csont között. Ann Lambrechts Belgiumból azzal lett az ipari kategória nyertese, hogy újfajta építészeti megoldásokkal javította a vasbetonszerkezetek hajlítási szilárdságát. A kkv-k díját a dán Jens Dall Bentzen kapta meg újfajta biomassza kemence feltalálásáért, amivel akár 60 százalékos nedvességtartalmú biotermék elégetésére is alkalmas. A kutatási díjat Christine van Broeckhoven vihette el Belgiumból. Ő az Alzheimer-kórt okozó gének azonosítására fejlesztett ki új módszert. Az európai országon kívülről az USA-ban és Indiában tevékenykedő Ashok Gadgil és Vikas Garud az UV-sugaras vízfertőtlenítő eszközök feltalálásáért viheti haza az Európai Feltaláló 2011 díjat.

Magyarországról a kis- és közepes vállalatok kategóriájában jelölték Molnár Bélát és csapatát. Ők virtuális D3 mikroszkópot találtak fel - mondta el Molnár Béla újságíróknak -, ami a hagyományos mikroszkópot és a digitális képfeldolgozást "házasította össze". Ez a technológia segíti a szövetminta alapján a gyors orvosi diagnózist és pontosabbá teszi az orvosi beavatkozást. A technológiát gyógyszergyárak, akadémiai intézetek és a biotechnológiai cégek hasznosítják. Évente mintegy 4 millió euró bevétel származik ennek értékesítéséből, de maga a piac nagysága értékben mintegy 3-4 milliárd dollár.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ