ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Közelebb a túlpart

Holnap véget érhet egy fejezet, amelyre - majd évek múltán - mint a kormány egyik legnagyobb erőpróbájára emlékezhetünk. Hosszú, hónapokig tartó tárgyalások után ugyanis kedden létrejöhet a devizahitelesek megsegítését szolgáló megállapodás a kormány és a pénzintézetek között, amely enyhíthetné az adósok nyomasztó gondjait.
Létrehozva: 2011. május 23., 10:16
nyomtat küld

Úgy tűnik, ennek megvan az esélye, a bankszövetség legutóbbi megszólalása szerint ugyanis formálódik a végleges verzió, amely szerint a svájcifrank-alapú hitelek törlesztésének számításakor 180 forinton rögzítenék az árfolyamot, s ehhez igazítanák az euró- és a jenalapú kölcsönök visszafizetésének feltételeit is. Mindez azt jelenti, hogy - átmenetileg - akár tízezrekkel is csökkenhet az adósok havi törlesztőrészlete. Hogy az elmúlt hetekben nagyon kemény csörték zajlottak a színfalak mögött, azt a nyilatkozatok visszafogottságából, s a várható megegyezés határidejének gyakori módosításából is sejteni lehetett. De abból is látható volt mindez, hogy a szakminiszter az utolsó pillanatban még egyszer felborította az asztalt. Többet akart kisajtolni a bankokból, és úgy tűnik: sikerrel.

Mindvégig benne volt a levegőben, hogy vesszőfutás zajlik, hiszen szorít az idő: közeleg július elseje, amikor megszűnik a kilakoltatási és árverési moratórium, s végérvényesen tisztázni kell, hogy a piaci és a rögzített árfolyam közötti különbség kiegyenlítéséből mekkora részt vállaljon az adós, a bank és az állam. Noha a részletek holnap látnak napvilágot, az azonban bizonyos: egy adós sem mentesülhet a hitel visszafizetésétől: a rögzített árfolyam által keltett könnyítésből forinthitel keletkezik, amelynek törlesztését évek múlva kell elkezdeni. A korábban felvett kölcsönt tehát cipelni és fizetni kell. De talán megszűnik az álmatlan éjszakák félelme, a kilakoltatás torokszorító veszedelme, a kiúttalanság és a reményvesztettség érzése. Mert lesz idő a felkészülésre. Most az adósok közül nyilván sokan gondolják, hogy korábban, amikor a hitelt felvették, körültekintőbben és megfontoltabban kellett volna kölcsönért folyamodniuk. Mentségükre legyen szólva, hogy a szocialisták regnálása alatt szinte senki, legalábbis nagyon kevés felelős politikus és bankvezér figyelmeztette a polgárokat az eladósodás veszélyeire. S nem nagyon beszélt senki a devizahitelek árfolyamkockázatáról. Sőt, Kóka János gazdasági miniszter - aki a pannon puma hatalmas ugrásait akkor vizionálta, amikor a magyar gazdaság épp a lejtő felé vette az irányt - a lakosságot arra biztatta, hogy pénzüket bátrabban tegyék be a bankokba, s bizalommal forduljanak a hitelintézetekhez. Mert ha a szerencsétlen polgár teljesen analfabéta a pénzügyekhez, akkor vannak, akik megmondják, mit kell tenni a pénzükkel. S meg is mondták. A pénzintézetek pedig úgy tüntették fel a világot, mintha csak annak lenne benne helye, aki kölcsönből él.

És a hitel könnyen jött - lakásra, autóra, s ki tudja mi mindenre - a megfontoltságot pedig elnyomta a minden valóságot nélkülöző kormányzati sikerpropaganda. Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és "kiváló" minisztereik - akik az országot is eladósították - még akkor is feltörekvő gazdaságot képzeltek maguk elé, amikor a gazdasági válság beköszöntött az országba. A krízis nyomán pedig egyre többen veszítették el a munkájukat, százezreknek rendült meg az egzisztenciális biztonsága. Bár lassan eljött a kijózanodás ideje, a gond nem lett kevesebb. Bebizonyosodott, hogy segítség nélkül nem tudnak partot érni az adósok. Tegnap még messzi volt a túlpart. Holnap talán közelebb lesz.

(Vasvári Éva, Magyar Nemzet)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések