ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

A visszavett biztonság

Tanítani való hülyeség volt a Mol eladása – nyilatkozta 2007-ben, az OMV-vel vívott emlékezetes csetepaté idején Bod Péter Ákos a Hírszerzőnek. Az internetes lap mások mellett okkal szólította meg éppen őt, hiszen bár az első részvénypakett piacra dobása idején már jegybankelnök volt, az Antall-kormány egykori ipari minisztereként nyilván sokat tud arról, miért döntöttek 1993-ban a nemzeti olajtársaság privatizációjának megindítása mellett.
Létrehozva: 2011. május 25., 09:37 | Utoljára frissítve: 2011. május 25., 09:41
nyomtat küld

A magánosítás melletti legfőbb érv az volt, hogy a magukat a rendszerváltás veszteseinek megélt kisemberek százezrei kárpótlási jegy fejében tulajdonossá váljanak. Tudjuk, mennyi valósult meg ebből. A Horn-kormány bukásának évére, 1998-ra a társaság 75 százaléka úgy kelt el apránként, hogy a kisemberek gyakorlatilag a közelébe sem szagolhattak a papíroknak. A maradék huszonöt százalékot a polgári kormány gondosan megőrizte ugyan, a második MSZP–SZDSZ-kabinet idején azonban annyira kellett a pénz a száznapos program ütötte költségvetési lyukak befoltozására, hogy 2006-ra – egyetlen árva szavazatelsőbbségi részvény kivételével – semmije sem maradt az államnak a Molból. Egy évre rá a vállalat vezetése részben emiatt csúszott ki csaknem a magyar menedzsment kezéből, s felrémlett egy esetleges feldarabolás lehetősége is.

Aki emlékszik még rá, micsoda kapkodás ment itt, amikor kiderült, hogy 2007 tavaszára a részben egyébként az osztrák állam tulajdonában lévő OMV 21,2 százalékosra növelte addigi tízszázalékos részesedését a Molban, annak aligha kell magyarázni: az időközben orosz kézbe kerülő pakett tegnap bejelentett visszavásárlása stratégiai jelentőségű lépés volt a kormány részéről. Nem azért, mert az eddig is magyar nemzeti olajtársaságként emlegetett céget most már valóban okkal hívhatjuk így. Olaj- és gázfüggőségünk nem csökken holnaptól, és a benzin sem lesz olcsóbb az állami tulajdonszerzés miatt. A visszavásárlással a kormány arra küzdött ki komoly garanciákat, hogy továbbra is itthon dőljenek el azok a kérdések, amelyekre van ráhatásunk az energetikában. Mindez azonnali haszonnal aligha, hosszú távúval annál inkább jár.

Ezt nem érti a szocialista Szanyi Tibor, amikor ész nélküli pénzkidobásnak minősíti a tranzakciót, és ezért jár tévúton az LMP, amikor azt feszegeti, vajon érdemes volt-e egy tőzsdei cég részvényeinek megvásárlásába fektetni 500 milliárdot az IMF-hitel még rendelkezésre álló keretéből. A brókerek kesergése, hogy az ügylet nyomán átmenetileg csökkenhet a Mol-papírok tőzsdei árfolyama, mert a társaság megszűnt vonzó felvásárlási célpont lenni, legalább logikus érvelés, igaz, kizárólag az ő szemszögükből. Hiszen pont az volt a cél, hogy a Mol kikerüljön a felvásárlásra kiszemelt cégek közül! Azzal, hogy a kormány elérte ezt a célt, kimondatlanul is megfogalmazott egy messzire mutató üzenetet. Világossá tette, hogy utolsó megmaradt értékeinkkel, a földdel és a tiszta vízzel már nem fordulhat elő az, ami a Mollal is megesett.

Az elmúlt tizenöt évben a Mol-csoport óriási fejlődésen ment keresztül. A régiónkban három ország – hazánk, Szlovákia és Horvátország – ellátásában vezető szerepet játszik, s további negyven országban vannak különböző érdekeltségei. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató biztos benne, hogy a magyar állam stratégiai befektetőként hosszabb távú, az energiabiztonságot növelő megállapodásokat köt ezekkel az országokkal. Ha ez valóban így lesz, aligha a Mol eladása szerepel majd hangsúlyos helyen a jövő közgazdasági tankönyveiben, hanem a részbeni visszavásárlása. De nem elrettentő, hanem követendő példaként.

(Erdősi Csaba, Magyar Nemzet)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések