ajánlott oldalak

Az EU-elnökség sikerei: energiapolitika, romastratégia, horvát EU-csatlakozás

Magyar diplomaták túszszabadító akciója Líbiában, Ashton asszonyt Budapestről helyettesítették hivatalos megbeszéléseken - június végéig az uniós elnökség kulisszatitkaiba is betekintést ad a műsor, amelynek ezen a héten Martonyi János külügyminiszter volt a vendége.
Létrehozva: 2011. május 30., 08:47 | Utoljára frissítve: 2011. május 30., 11:44
nyomtat küld

Bő egy hónappal a magyar uniós elnökség vége előtt a külügyminiszter arra még nem vállalkozik, hogy megmondja, mire lehet Magyarország legbüszkébb az uniós félévből, de jelöltje több is van. Martonyi János szerint Európa erősödik. Áttörés történt a közös energiapolitika megteremtése terén, 2014-re lehet egy közös európai energiapiac.

Fontos problematikája a magyar elnökségnek a társadalom szélére sodródott csoportok felemelésének, befogadásának kérdése. Ez ma Európában jelentős részben a roma populációról szól. Minden tagállam elfogadta, hogy a romák integrációja összeurópai kérdés - hangsúlyozta a külügyminiszter.

Erről hétfőn tartottak megbeszélést Brüsszelben, ahol Balogh Zoltán államtitkár kiemelte: sikerült kidolgozni egy olyan közösségi keretprogramot, amely lényegesen hatékonyabbnak ígérkezik, mint a korábbi kezdeményezések. Ez sem csodaszer, de konkrét útmutatás a tagállamoknak, amelyeknek az év végéig ki kell dolgozniuk saját nemzeti roma-felzárkóztatási keretprogramjukat, amelynek végrehajtását évente ellenőrzi az Európai Bizottság. Az a stratégia fő újdonsága. Az Európai Tanács június végén szentesíti a roma stratégiát - szögezte le.

A júniusi tanácskozáson valószínűleg téma lesz Horvátország európai csatlakozása is, amelyet a magyar elnökség egyik céljaként jelölt meg. Az idő kevés már, de a külügyminiszter szerint a következő három hétben világossá kell válnia az időzítésnek. Martonyi János szerint a dolgok már lényegében eldőltek, ha Horvátország teljesíti a feltételeket, akkor a tárgyalásokat le lehet zárni belátható időn belül. Az unió általános ügyek tanácsának hétfői munkavacsoráján zárt ajtók mögött valamennyi tagállam részvételével "kibeszélték" a témát, amely után mindannyian úgy érezték, hogy jelentős előrelépés történt.

Az unió soros elnökeként a magyar külügyminiszer többször képviselte a szervezetet, a külügyi biztost, Catherine Ashtont helyettesítve. Volt Közép-Ázsiában, elnökölte az EU-izraeli és az EU-Törökország társulási tanácsülést. A soros elnöki funkció egy tanulási folyamattal is együtt jár - mondja a külügyminiszter.

Magyarország líbiai szerepvállalásával is fölhívta magára a figyelmet. A két magyar diplomata - Marton Béla nagykövet és Galli László konzul - önként vállalta, hogy marad Tripoliban, amikor az összes többi uniós tagország kimenekített munkatársait az országból. A magyar képviselet azóta is ellátja a konzuli feladatokat, segítséget nyújt uniós és nem uniós állampolgároknak, evakuációs feladatokat lát el. A négy külföldi újságíró szabadulásában játszott magyar szerep is annak köszönhető, hogy mi vagyunk ott, és a mi embereink jól kiismerik magukat a helyszínen, nyelvileg is felkészültek - mondja a külügyminiszter. A négy újságíró közül kettő amerikai - a washingtoni magyar nagykövetet, Szapáry Györgyöt több amerikai szenátor is fölhívta az ügyben, amely nagy nyilvánosságot kapott.

A magyar uniós elnökség hivatalosan júniusban véget ér - de utána is folytatódik, legalábbis a borkínálatban. A lengyel elnökség idején is magyar borok kerülnek majd az asztalra a hivatalos rendezvényeken. A lengyel szervezők már el is döntötték miből áll majd a varsó borétlap. A lista egyelőre titkos, de a magyar uniós elnökség pohárnoka, Gál Helga azt mondja: nem minden hazai borvidék jut majd szerephez, de a sajátos reklám biztosan jót tesz majd nekik is.

(Magyar Rádió - fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ