ajánlott oldalak

Hörcsik: Mindenki elismeri a magyar EU-elnökség munkáját

Az Országgyűlés európai ügyek bizottságának fideszes elnöke szerint mindenki elismeri a magyar EU-elnökség munkáját; elhárultak a januárban elhangzott politikai felhangok, most már a teljesítményt nézik. Hörcsik Richárd az EU kétnapos COSAC-találkozója után a Parlamentben kedden Budapesten beszélt erről.
Létrehozva: 2011. május 31., 13:58 | Utoljára frissítve: 2011. május 31., 15:10
nyomtat küld

A magyar elnökséggel kapcsolatban nem merült fel kritika, valamennyi tagállam megköszönte az eddigi munkát - mondta Hörcsik Richárd az uniós tagállamok és a tagjelölt országok európai ügyi tanácskozása, a COSAC kétnapos ülése után kedden Budapesten újságíróknak.

A tanácskozás egyik kiemelt témája volt az Európába irányuló illegális migráció kezelése, amellyel kapcsolatban a képviselő hangsúlyozta, nem lehet felszámolni a szabad belső mozgást biztosító schengeni övezetet, nem annak eltörlése, hanem megerősítése a cél. Megemlítette, hogy az illegális népességmozgás miatt Olaszország, Franciaország és Görögország is óriási nehézségekkel küzd, és mindez talán befelé fordulást eredményez majd. Tájékoztatása szerint több delegáció is dicsérte Magyarországot azért, hogy mindent elkövet a schengeni határok kibővítéséért.

Hörcsik Richárd azt is elmondta, hogy a tanácskozáson ugyancsak kiemelten foglalkoztak az EU-tagállamok közötti szorosabb gazdaságpolitikai koordináció, az úgynevezett gazdasági kormányzás kérdésével. Azt mondta, ennek előmozdítása a magyar elnökség fontos céljai között szerepel, és talán lesz idő arra, hogy az Európai Parlament még a magyar elnökség alatt, június végi ülésén elfogadja az ezzel kapcsolatos hatos jogszabálycsomagot. Hangsúlyozta, hogy a gazdasági kormányzást minden parlamenti erő támogatja. Hozzátette, az európai delegációk "elismerően szóltak arról, hogy a magyar elnökség milyen erőfeszítéseket tett az euróövezet stabilizálására".

A képviselő elmondta, hogy az európai ügyi bizottságok tagjai azzal a kérdéssel is foglalkoztak, merre tart Európa? Megállapította, hogy lényegi válaszokat kell adni a kihívásokra, ennek megfelelően a magyar elnökség például arra törekszik, hogy EU2020 fejlesztési programba ne elvont, hanem konkrét eredményeket hozó tézisek kerüljenek. Az egyik legfőbb cél a munkahelyteremtés, továbbá a kis- és közepes vállalatok támogatása. Semmi értelme az innovációnak, ha nem teremt munkahelyeket - jelentette ki.

Hörcsik Richárd elmondta, hogy a COSAC-értekezlet - amelyen az EU 27 tagállamából a nemzeti parlamentek európai ügyi bizottságainak tagjai vesznek részt - olyan parlamentközi fórum, amely hozzájárulhat a demokratikus deficit csökkentéséhez, vagyis az EU-t közelebb lehet hozni az európai polgárokhoz. Hangsúlyozta, fontos, hogy a nemzeti parlamentek képviselői érezzék, van beleszólásuk az európai törvényhozás menetébe, nem kívülállók, hanem belső szereplők.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ