ajánlott oldalak

Soltész: Lengyelország vigye tovább a családi értékek védelmét

Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyi államtitkár arra kérte Lengyelországot, hogy idei második fél évi EU-elnöksége alatt vállalja fel és vigye tovább a magyar kormány által fontosnak tekintett családi értékek képviseletét, tekintse prioritásnak a demográfiai problémák kezelését, az egész Európára jellemző népességcsökkenés megállítását és lehetőség szerinti visszafordítását.
Létrehozva: 2011. június 2., 08:41
nyomtat küld

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumának államtitkára lengyelországi hivatalos látogatása keretében szerdán este a varsói magyar nagykövetségen a lengyel keresztény egyházak, nagycsaládos és más keresztény alapállású társadalmi szervezetek, valamint a lengyel sajtó képviselőivel találkozott, és tartott előadást a magyar kormány családpolitikájáról, az új magyar alaptörvény családvédelmi intézkedéseiről. Hangsúlyozta, hogy a hagyományos család, a gyermekvállalás és nevelés olyan alapvető értékek, amelyek ellen a mai Európában különösen heves kampány folyik egyes politikai erők és különösen a média részéről, elbizonytalanítva és elbátortalanítva a fiatalokat, akik egyre nehezebben szánják rá magukat az életre szóló elkötelezettségre és a gyerekvállalásra. Márpedig - mondta - e nélkül tovább folytatódik Európa gazdasági és morális lecsúszása, züllése, az öreg kontinens egyre kevésbé lesz versenyképes a dinamikusan fejlődő Ázsiával, de akár az Egyesült Államokkal szemben.

A fiatalok fogékonyak az értékekre, csak segíteni kell őket - mondta Soltész, hozzátéve, hogy ebben Lengyelországnak a maga súlyával, történelmi múltjával óriási szerepe lehet. Ezért az EU-elnökség hivatalos átadása mellett lesz egy "jelképes zászlóátadás" is, amely abban fog megnyilvánulni, hogy június végén egy 700 fős magyar zarándokcsoport indul Lengyelországba, és járja végig a magyar szempontból is fontos szent helyeket, Stary Sacztól (Ószandec) Krakkóig és Czestochowáig.

Európa hatalmas és megőrzendő értéke, hogy ott - a délszláv konfliktusoktól eltekintve - 60 éve nem volt háború, de ugyanilyen fontos megőrizni Európa gazdasági és kulturális értékeit is. Ez nagy mértékben a demográfiai helyzeten, a családokon múlik - hangsúlyozta az államtitkár. A családpolitikának a törvényi, gazdasági vonatkozásokon túl van egy szimbolikus része is. A magyar kormány ezért kezdeményezte, hogy a családok, a gyerekek jelenjenek meg az állami cégek hirdetésein, ezért indított kampányt az örökbefogadásért és a megfogant élet védelméért, nem törődve azzal, hogy ezáltal újabb széles támadási felületet adott politikai ellenfeleinek.

Az államtitkár szerint az új családpolitikának már mutatkoznak az első biztató jelei, az első negyedévben például emelkedett a házasságkötések száma Magyarországon.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ