ajánlott oldalak

Erdő Péter: Bátran kövessük Krisztus tanítását!

A Szentlélek eljövetele a bérmálás szentségében tisztító változást hoz az életünkben, "képessé tesz arra, hogy bátran valljuk meg a hitünket, és bátran kövessük Krisztus tanítását" - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a pünkösdvasárnapi misén Esztergomban.
Létrehozva: 2011. június 12., 11:48 | Utoljára frissítve: 2011. június 12., 13:44
nyomtat küld

A bazilikában esztergomi és a főegyházmegyéből érkező fiatalok és felnőttek részesültek a bérmálás szentségében.

"A legnagyobb bátorság sokszor ahhoz kell, hogy a saját rossz szokásainkkal, kisszerűségünkkel, kényelemszeretetünkkel szakítsunk. Ahhoz, hogy komolyan harcolni kezdjünk Isten akaratának teljesítéséért mindennapi életünkben" - mondta a bíboros a bazilikát megtöltő hívők előtt.

A Szentlélek eljövetele után az apostolok hithirdetőkké váltak. Kényszert éreztek, hogy átadják Krisztus jó hírét minden embernek. "Ezt a missziós lelkületet, hitünk igazságának megismerését, az egyház tanításának hűséges követését és elkötelezett továbbadását, ezt a képességet és ajándékot kérjük az újonnan bérmálkozók számára a Szentlélek Úristentől" - tette hozzá Erdő Péter.

A húsvéti idő a feltámadást követő ötvenedik napon, pünkösd ünnepével zárul. Ekkor a harmadik isteni személy, a Szentlélek kiáradását és az egyház megszületését ünneplik a katolikusok. A püspökök szerte a világon kiszolgáltatják a bérmálás szentségét.

Az ószövetségi korban Mózes korától kezdve húsvét után hét héttel tartották a "hetek ünnepét", amelyet pentékoszténak (ötvenedik nap) neveztek. Az ötvenedik nap eredetileg aratási, hálaadási nap volt. A magyar nyelv - számos más nyelv mellett - ebből származtatja a pünkösdi ünnep ma használatos nevét.

Az Esztergom-budapesti Főegyházmegye pünkösdhétfőn a máriaremetei kegytemplom kertjében tartja a karizmák ünnepét, a főegyházmegye ifjúsági és családi napját. Az eseményen délután pódiumbeszélgetést folytatnak Erdő Péterrel, utána pedig misét tartanak.

"Pünkösd a kölcsönös megértés ünnepe"

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke pünkösdvasárnapi igehirdetésében Budapesten a Deák téri evangélikus templomban úgy fogalmazott: Pünkösd a kölcsönös megértés és a gyógyuló kommunikáció ünnepe.

A nagy érdeklődéssel kísért ünnepi alkalmon, amelyen egyúttal a Deák téri evangélikus templom 200 éves fennállásáról is megemlékeztek, a püspök azt mondta: pünkösd nem emlékünnep, hanem "Isten által felkínált ajándék mindnyájunk számára". Megfogalmazása szerint ez az ünnep "a jelenünkbe, a húsunkba vág (...) szembesít bűneinkkel", és adja az embereknek a bűnbánat, a bűnbocsánat és az újrakezdés ajándékát.

A püspök hangsúlyozta: pünkösd ünnepe nem múlt idő, mert "Isten nem volt, és nem lesz majd, hanem ő a "vagyok", a jelen idő, az első és az utolsó".

Gáncs Péter prédikációjában feltette a kérdést: "A politikában nem attól szenved-e ez az ország, hogy nem értik egymást a pártok, nem érti a kormány az ellenzéket, és az ellenzék sem érti a kormányt?"

Arról is beszélt, hogy "mi is zavarba jövünk, ha egyszerre csak megértjük egymást, mert megszoktuk, hogy elbeszélünk egymás mellett, egymás feje felett". Véleménye szerint igaz ez az élet sok területére, a szülők nem értik meg gyermekeiket, és "nem biztos, hogy van közös nyelvük a tanároknak és diákoknak". A párválasztásban és a házasságban is kiderülhet: nem értjük egymás nyelvét, "nincs közös szókincs, hogy megoldjuk a problémákat", és ez sokszor váláshoz vezet - mutatott rá.

A püspök kiemelte: nem érti a világ az egyház nyelvét és sokszor az egyház sem érti a világ nyelvét, "így marad a kölcsönös előítélet, indulat, kirekesztés". Ezért "elemi erővel kell feltörjön a fohász: tanítson meg a Szentlélek minket egymás megértésére és befogadására" - hívta fel a figyelmet.

Mint mondta, "a lélek szele feléleszti a már-már csak pislákoló hitet, reményt és szeretetet", és a Szentírás tanúsága szerint "a tanítványok másokat is felforrósító szeretettel kezdtek el tanúskodni Jézusról", amikor Isten kiárasztotta rájuk Szentlelkét; erre emlékezik pünkösdkor a kereszténység.

Gáncs Péter hangsúlyozta: a feltámadó Jézus "jó pásztorként keresi az elkallódottakat, az elveszetteket, az eltérítetteket, a félrevezetetteket, az elkóboroltakat". A hozzá való hazatalálást egyetlen feltételhez köti csupán: "kérjük gyermeki bizalommal, és fogadjuk be az erő, a szeretet és a józanság lelkét", mert "kérés híján elmarad a pünkösdi ajándék".

Szólt arról is az igehirdetés során, hogy "szabadok vagyunk a kérésre, de az elutasításra is; ennek kockázatát Ádám és Éva óta ismeri az emberiség". A világmindenség azonban megérthető, Isten pedig "dialógusra kész velünk, és megtanít bennünket szabadító akaratára" - tette hozzá.

A liturgián közreműködött Smidéliusz Gábor, a Deák téri templom lelkésze. A szertartáson igét olvasott fel anyanyelvén Milan Krivda, a Szlovákiai Evangélikus Egyház püspöke és Karl Schiefermair az Ausztriai Evangélikus Egyház főtanácsosa. A szertartáson részt vett Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is.

"Pünkösd a tiszta beszéd ideje"

Isten azt üzeni, hogy mindennek következménye és súlya van; rá kell döbbenni, hogy nincs semmi, amit következmény nélkül lehet ígérni, tenni vagy elmulasztani - mondta Bölcskei Gusztáv református püspök a debreceni Nagytemplomban tartott pünkösdvasárnapi istentiszteleten.

A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke úgy fogalmazott: pünkösd a tiszta, kijózanító beszéd ideje. Az emberi józanság legnagyobb barátja a szentlélek. Ez bekapcsolja a látást, amivel a jót jónak, a rosszat pedig rossznak látjuk - hangoztatta.

"Nem attól nyög ez az ország, hogy éveken, talán évtizedeken át úgy éltünk, és olyan döntések születtek rólunk és az utódainkról, mintha ezeknek nem lenne következményük?" - tette fel a kérdést a püspök, majd leszögezte: ma is tiszta, igaz beszédre van szükség.

Pünkösd volt a legelső pillanat, amikor az egyház kilépett a templom falai közül, és megjelent a világban, hogy hirdesse Isten igéit. A világ nyomorúságát ugyanis nem lehet a templom falain kívül hagyni - tette hozzá.

Hányszor akarták bizonygatni nekünk - folytatta -, hogy "nincs helyünk a templom falain kívül". Szavai szerint azonban az egyház az utcán, a világ zűrzavarában születik, és szemben a mennyek országának "harmonikus hangulatú" istentiszteleteivel, "nekünk a zűrzavar, a gonoszság és a bűn világában kell istentiszteletet tartani".

Igehirdetésében a püspök felhívta a figyelmet arra, hogy lehet sopánkodni azon, miért nem járnak többen templomba, hogy miért nincs nagyobb hatása az egyháznak erkölcsi kérdésekben, de szerinte a hibát nem másokban kell keresni.

Az igehirdetés végén Bölcskei Gusztáv Isten áldását kérte a templomot csaknem teljesen megtöltő hívekre.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ