ajánlott oldalak

A menekülteket befogadó országokat is segíteni kell

Nemcsak a menekülteket, hanem az őket befogadó országokat is támogatni kell - mondta Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője a menekültek világnapja alkalmából tartott szerdai budapesti konferencián.
Létrehozva: 2011. június 15., 13:19 | Utoljára frissítve: 2011. június 15., 14:07
nyomtat küld

Az ENSZ Közgyűlése 2000-ben döntött arról, hogy június 20-át a menekültek világnapjává nyilvánítja.

A magyar EU-elnökség keretében szervezett eseményen Szűcs Tamás hangsúlyozta: nem az EU a menekültek legfontosabb célállomása, mivel általában a hazájukhoz közeli országokban keresnek menedéket, így a menekültek befogadása elsősorban a fejlődő országokat érinti, velük kell együttműködnie a többi államnak is.

"A szolidaritás iránti hatalmas igény" hirtelen merülhet fel, a közelmúltbeli líbiai események is bebizonyították, hogy egyik napról a másikra hontalanná vált emberek tömegei jelenhetnek meg - emlékeztetett. Hozzátette: az 1956-os levert forradalom következtében elmenekülő magyarok helyzetét is napokon belül kellett megoldani.

Szűcs Tamás szerint hatékony együttműködésre van szükség az országok között, ehhez járulhat hozzá az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal felállítása is.

Az EU alapvető értékei közé tartozik az emberi jogok tiszteletben tartása, az uniós jövőkép szerint a menekültek helyzetének rendezésére tisztességes, általánosan elfogadott rendszert hoznak létre - mutatott rá. Véleménye szerint különös figyelmet kell szentelni a legsebezhetőbb csoportoknak, így a gyermekeknek is.

Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója elmondta: az idei menekültek világnapja azért is különleges, mert 2011-ben ünneplik a menekültek jogállásáról szóló genfi egyezmény elfogadásának és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága megalakulásának hatvanadik évfordulóját. Ezek az évfordulók arra késztetnek, hogy az országok áttekintsék, mit tettek eddig a hazájukat elhagyni kényszerülőkért, és mit kell tenni a békésebb jövőjükért - emelte ki.

A szolidaritásra nemcsak az egyes államok között, hanem az állam és a civil szervezetek között is szükség van. A célok közösek - hangsúlyozta, kifejtve: gondoskodni kell arról, hogy minden menekült kérhessen és kapjon is biztos menedéket. A menekültek azért hagyták el hazájukat, mert ez az egy lehetőségük maradt - mondta.

Rafal Rogala, a lengyel Belügyi és Közigazgatási Minisztérium külföldiek ügyeit felügyelő irodájának vezetője szerint, az EU-nak egységes menekültügyi rendszert kell kialakítania, amely méltányos és hatékony eljárásokat tesz lehetővé. Ahogyan a magyar EU-elnökség is tette, úgy a 2011 második félévében esedékes lengyel elnökség is erre törekszik - mondta.

Közölte: a lengyel elnökség júliusban magas szintű konferenciát tart Varsóban a közös menekültügyi rendszer kialakításáról.

A Néprajzi Múzeumban tartott konferencia idején megtekinthető a Népek országútján című kiállítás, amely egyebek mellett az 1956-os levert magyar forradalom után külföldre menekülők és a délszláv válság idején Magyarországra érkezett menekültek helyzetét mutatja be.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ