ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Megint egy kétharmad

Kibeszélésnél jóval több, a nyilvánosság előtt zajló belső viták lezárásánál valamivel kevesebb történt az MSZP szombati kongresszusán. A Mesterházy Attila pártelnök kezdeményezte rendkívüli tanácskozás világos képet adott arról, hogy a tavaly történelmi vereséget szenvedett szervezetben mekkora támogatottsággal bír Gyurcsány Ferenc és köre, illetve az általuk hirdetett politikai koncepció.
Létrehozva: 2011. június 20., 11:32
nyomtat küld

Nos, a baloldal korábbi vezére, a bukott miniszterelnök alighanem nemcsak ezt a csatát, de a szocialista párt irányításáért vívott háborút is elvesztette, hiába próbálja jó szokása szerint utólag kozmetikázni az eredményt. A kongresszus határozatának értelmében az MSZP tiszta profilú baloldali néppártként próbál szövetségeseket keresni az Orbán-kormány majdani, remélt leváltásához, azaz nem kíván nevet változtatva, a kapuit a legszélesebbre tárva egy akolba terelni minden Fidesz-ellenes (mínusz Jobbik) erőt. Gyurcsányéknak még azt is el kellett viselniük, hogy a kongresszusi küldöttek kétharmada kinyilvánította, nem kér a jelenlegi vezetés pozícióját aláásni hivatott pártszavazásból, hiába kötött erről korábban paktumot a pártelit egymással huzakodó két csoportja. Ez így együtt már csúnya, kiütés közeli vereség.

A tanácskozás után aztán folytatódott az üzengetés, a nyilvános szópárbaj a felek között. Gyurcsány Ferenc azzal a kijelentésével, hogy a kisebbségből többséget akar teremteni, azt jelezte, hogy a maga részéről egy ekkora pofon után sem adja fel a küzdelmet. Valójában azonban mostantól az lehet a kérdés, hogy meddig bomlasztja még belülről a pártegységet, és mikor áll egy új formáció élére. (Meglehet, végül ennél nagyobb lesz a jelentősége annak, hogy miként tér vissza a nagypolitika színpadára a balliberális mítoszteremtők aktuális kedvence, Bajnai Gordon, aminek már látható az előkészítése.) Meggyőződésem, hogy akkor bukott el Gyurcsánynak a pártvezetés ellehetetlenítéséért vívott harca, amikor nyilvánosságra került, hogy már létre is hozták a tartalék pártját. Úgy sejtem, ezt a volt miniszterelnök számos híve is az MSZP hátba döféseként, elárulásaként élte meg.

Az egykor a baloldal és az ország megújításának programjával a kongresszusi küldötteket huszáros rohammal maga mellé állító politikus szombaton a pártjában is kétharmados vereséget szenvedett; végleg oda a varázs, hatástalannak bizonyultak a valaha bevált trükkök, szónoki fordulatok. Amiről eddig szóltunk, az hatalmi praktika, politikai taktika, egy párt belügye. Ami csak abból a szempontból lehet érdekes valamennyire, hogy változik-e az MSZP ellenzéki stratégiája. Egyelőre ennek nem sok jelét látni. A szocialisták például olyan fegyvereket élesítenének be a kormány sarokba szorítására - népszavazás, utcai nyomásgyakorlás -, melyek használatát néhány éve a demokrácia elleni legdurvább támadásként értékelték. És ha még el is tekintenénk attól, hogy Gyurcsány mostani leszavazói korábban hány bizalmi szavazáson vállaltak közösséget vele és a politikájával, a hiteles baloldali fordulat kellékei akkor is hiánycikknek számítanak az MSZP-ben, kezdve a politikusi garnitúrával. Baloldali pártként vajon meddig kívánják még ostorozni a bankok és a multik megadóztatását, az eddigi kiváltságosok bevonását a közteherviselésbe? Ilyesmiről a kongresszuson nem sok szó esett. Miként az őszödi beszédről sincs öt éve nagyon más mondandójuk, mint most Gyurcsánynak: a kiszivárogtatása a politikai és erkölcsi fekély. Így nehezen fog menni.

(Szerető Szabolcs - Magyar Nemzet)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések