ajánlott oldalak

Győri: A magyar elnökség megmentette Portugáliát

A spanyol-belga-magyar elnökségi trió 18 hónapos együttműködése idején szinte állandó feladatként volt jelen a válságkezelés, amelyet mindhárom ország sikeresen hajtott végre - hangsúlyozta Győri Enikő európai uniós ügyekért felelős államtitkár szerdán Budapesten, a trió záró sajtótájékoztatóján.

Létrehozva: 2011. június 29., 15:38 | Utoljára frissítve: 2011. június 29., 17:57
nyomtat küld

A soros EU-elnökséget 2010 januárjában kezdő Spanyolországra a szorult pénzügyi helyzetbe jutott Görögország, a belga elnökségre Írország, míg a stafétát idén januárban átvevő magyar uniós elnökségre Portugália megmentése hárult - mondta a magyar államtitkár spanyol és belga kollégájával közös tájékoztatóján. Győri Enikő kiemelte: a felmerült problémák orvoslása közben az Európai Unió (EU) óriásit lépett előre a gazdasági kormányzásban. A magyar államtitkár a Duna-stratégia és a romastratégia elfogadása mellett sikerként értékelte a horvát csatlakozási tárgyalások lezárását, amely véleménye szerint a szükséges felkészülésre ösztönzi majd a többi nyugat-balkáni országot. Kérdésre válaszolva kifejtette: az unióban sok még a tennivaló az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban, erre rávilágított a németországi hasmenésjárvány is.

Garrido: Felejthetetlen az elnökségi trió elmúlt másfél éve

Diego López Garrido spanyol EU-ügyi államtitkár "felejthetetlennek" nevezte a Lisszaboni Szerződés hatálybalépésével létrejött elnökségi trió intézményének elmúlt másfél évét, és megjegyezte, hogy a három ország közötti szoros együttműködés lehetővé tette a 18 hónappal ezelőtt meghatározott célok teljesülését. Az államtitkár szerint kimagasló siker a gazdasági kormányzás kialakítása, ezzel - mint mondta - az EU-ban a monetáris unió után gyakorlatilag megvalósult a gazdasági unió is. A spanyol államtitkár a trió idején adódó pénzügyi problémák mellett utalt a további krízishelyzetekre is, példaként említve az orosz-ukrán gázválságot, a légi közlekedésben az izlandi vulkáni hamu miatti fennakadásokat és a májusban kitört hasmenésjárványt. Mint hangsúlyozta, ezeket a problémákat európai szinten abban a paradox helyzetben kellett megoldania a soros elnökségnek, hogy az unió erre valójában nem is ad törvényes felhatalmazást. Diego López Garrido örömét fejezte ki amiatt, hogy az EU csúcsintézményei és az európai polgárok között a trió céljainak megfelelően szoros kapcsolat alakult ki.

Chastel: Magyarország kifogástalanul látta el elnökségi feladatait

Olivier Chastel belga EU-ügyi államtitkár szintén méltatta a trió teljesítményét az elmúlt másfél évben felmerült problémákra közösen kidolgozott megoldások miatt. Külön kitért a magyar elnökségre, amely, mint mondta, mindenki számára meglepetést okozott, hiszen ahhoz képest, hogy Magyarország most először vette át a stafétabotot, kifogástalanul látta el a feladatot, így semmi különbséget nem lehetett érezni a trió tagjainak munkája között. A belga államtitkár emellett jelentős eredményként könyvelte el, hogy Horvátország karnyújtásnyira van az uniós tagságtól annak köszönhetően, hogy az utóbbi 18 hónapban lezárták a csatlakozási tárgyalások utolsó 18 fejezetét.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ