ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Reményteli hét után

Magyarország ugyanazon a héten zsebelte be az Európai Unió vezérkarának köszönőszavait a "kiváló és kompetens" elnökségi munkáért, jelentette be államadósságának radikális, világrekord nagyságú csökkentését, és kötött új szövetséget Kínával, a Föld legdinamikusabban fejlődő országával.

Létrehozva: 2011. június 30., 10:28
nyomtat küld

Minden hasonlat sántít, de olyasmi ez, mintha egy csapat előbb a labdarúgó Bajnokok Ligájában, kisvártatva a vízilabda-világkupán, majd a kosárlabda-világbajnokságon is remekelne. A teljesítmény minimum figyelemreméltó. De inkább megsüvegelendő.

Jellemző, hogy az ellenzéki pártok kötelező kritikai kűrjei egymást és olykor önmagukat is gyengítik. Bírálniuk kell, különben létükben lennének megkérdőjelezhetőek, de a magyar elnökség szakmai munkájának minőségét nem tudják megkérdőjelezni, ahogy az államadósság csökkentésének fontosságát és a kínai keretszerződések gazdasági jelentőségét sem.

A kijelölt megszólalók az EU kapcsán legfeljebb elszalasztott lehetőségekről beszélnek (és mibe nem lehet láttatni be nem váltott reményeket?). Az adósságcsökkentés apropóján a magánnyugdíjpénztárak lenyúlását emlegetik (bár a Ferihegyi repülőtér vagy a Mol korábbi privatizátorai több százmilliárdos bevételekből egyetlen fillérrel sem enyhítették az adósságszolgálat kínjait). Kína pedig teljes joggal hívja elő az emberi jogi kifogásokat (és a kormányoknak akkor is rosszul áll a pragmatizmus emlegetése, ha közben szégyellősen és kérdőn az Egyesült Államokra, Németországra vagy épp Nagy-Britanniára mutogathatnak).

Egy év megfeszített munkája alapozta meg a fent említett eredménysort. Miközben ugyanebben a tizenkét hónapban - csak úgy mellesleg - megszületett az új alaptörvény, gyökeresen átalakult az adórendszer, leváltunk a Nemzetközi Valutaalap (IMF) emlőiről, kettős állampolgárságot nyújtottunk a határon kívül élő magyaroknak, újjáépült  a vörösiszap-katasztrófával sújtott Kolontár és Devecser, időhöz és térhez jutottak a korábban már végzetesen sarokba szorított devizahitelesek. Súlyos társadalmi konfliktusok vállalásával együtt megkezdődött a régi kiváltságok felszámolása, és az ország új, fenntartható fejlődési pályára állítása.

Legalább ennyi. Hogy ez sok vagy kevés? A válasz lehetne belátás kérdése. Ha a korábbi kormányok teljesítményéhez nem lenne hozzámérhető. Ám így nyugodt lelkiismerettel írható le, hogy a mögöttünk hagyott évben Orbán Viktor kormánya nem kímmélte magát, nem pazarolta az időt, és világos jelzését adta elhatározottságának. Annak, hogy a maga választotta utat fogja járni.

Akár megdicsőül, akár megbukik. Ahogy a válsággal hadakozó, tétován kísérletező világ nem tudja, melyik az üdvözítő irány, úgy Magyarország sem veheti biztosra a sima révbe érést. Csak remélheti.

S az elmúlt hét tekintélyt parancsoló sikereinek ismeretében, ezt nem is minden alap nélkül...

  

(Borókai Gábor - Heti Válasz, 2011. június 30.)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések