ajánlott oldalak

Lengyelország veszi át hazánktól az EU vezetését

"Lengyelország holnap veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnöki pozícióját Magyarországtól. A magyar elnökség sikereit követően biztos vagyok benne, hogy Lengyelország - ambiciózus programjának végrehajtásával - szintén jelentősen hozzájárul Európa megerősítéséhez" - jelentette ki Joseph Daul, az Európai Parlament Néppárti frakciójának vezetője.

Létrehozva: 2011. július 1., 13:30
nyomtat küld

"Az elmúlt hat hónapban az első magyar soros elnökség szakmai hozzáértéssel és rendkívül sikeresen menedzselte a kulcsfontosságú európai ügyeket. Kitartó munkájának eredményeként számos fontos területen történtek jelentős előrelépések. Sikeresnek bizonyul a tagállamok közötti költségvetési koordináció (európai szemeszter) és elindult az első európai szintű Roma keretstratégia, valamint a Duna-stratégia is. Fontos lépések történtek a Nyugat-Balkán integrációjának területén és egy egységes és integrált európai energiapiac megalkotása felé. Horvátország csatlakozási tárgyalásai ma lezárulnak, Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozásának értékelése pedig befejeződött" - emelte ki Joseph Daul.

"Mindezen eredményekkel Magyarország megvalósította célkitűzéseit és rendkívüli módon hozzájárult Európa megerősítéséhez. Ezúton szeretnék gratulálni Orbán Viktor miniszterelnök úrnak és kormányának, különös tekintettel Győri Enikő európai uniós ügyekért felelős államtitkár asszonynak az állhatatos munkáért és az elért sikerekért" - jelentette ki Joseph Daul. "Az Európai Unió továbbra is nehéz időket él, de bíztató, hogy a görög kormány elfogadta a megszorító csomagot valamint, hogy holnap megkezdi munkáját a lengyel soros elnökség. A most következő elnökség egyik fő feladata lesz, hogy visszaállítsa az uniós állampolgároknak az európai gondolatba - a közös piacba, a schengeni övezetbe és az euróba vetett bizalmát" - mondta Joseph Daul, üdvözölve az első lengyel EU elnökség kezdetét.

"Lengyelország 184 napon keresztül fogja vezetni az Európai Uniót. A lengyel elnökség prioritásai átgondoltak, és tükrözik az európai államok aktuális politikai és gazdasági igényeit - gazdasági növekedés biztosítása a pénzügyi válság leküzdése érdekében; az európai biztonság megerősítése; valamint a szomszédos államok felé való nyitottság előnyeinek érvényesítése. Biztos vagyok benne, hogy Donald Tusk miniszterelnök úr vezetése erősebb Európát fog eredményezni" - tette hozzá Joseph Daul. A most kezdődő lengyel elnökség az első a lengyel-dán-ciprusi elnökségi trióban. Donald Tusk lengyel miniszterelnök július 6-án, a szerdai strasbourgi plenáris ülésen fogja bemutatni Lengyelország prioritásait az Európai Parlamentnek.

(fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ