ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Közép-Európa erősebb lesz, mint tavaly volt

Növekedés, biztonság és nyitottság - e jelszavakra épül a soros lengyel elnökség.

Létrehozva: 2011. július 7., 09:48 | Utoljára frissítve: 2011. július 7., 10:28
nyomtat küld

A jövőbeni kihívásokkal szemben az EU-nak szorosabb gazdasági integrációra van szüksége, és jobban kell összpontosítania a növekedésre - ismertette országa elnökségi prioritásait Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet.

Fontos feladatnak nevezte a 2013 utáni többéves pénzügyi keretről folyó viták elindítását, és az egységes belső piac mélyítését. Megemlítette, hogy bár Lengyelország nem tagja az euróövezetnek, Varsó csatlakozott az úgynevezett euró plusz paktumhoz, kifejezve ezzel az erős európai közös valuta melletti elkötelezettségét.

Roman Kowalski szerint Európának mindenekelőtt biztonságra van szüksége, fokozni kell az energia- és élelmiszerbiztonságot, és erősíteni kell a közös uniós védelmi politikát.

Kifejtette: Lengyelország bővítéspárti, támogatja a Nyugat-Balkán országainak európai integrációját. Szeretnének minél több csatlakozási fejezetet lezárni Izlanddal, és folytatni a török tárgyalásokat. A nagykövet szerint az EU és Oroszország között új együttműködési keretet kell kialakítani.

A lengyel elnökség Keletre és Délre fog tekinteni - fogalmazott, és elmondta: decemberben konferenciát rendeznek az észak-afrikai régió demokratizálódásának elősegítésére, a közép-európai átmenet tapasztalatainak átadására.

A dán és a ciprusi nagykövet a 18 hónapos elnökségi trió programjáról szólva hangsúlyozták a gazdasági válságból való teljes kilábalás, a foglalkoztatottság-bővítés, a pénzügyi stabilitás, a 2013 utáni új hétéves keretköltségvetésről való megállapodás valamint a biztonság- és szomszédságpolitika megerősítésének fontosságát.

Ódor Bálint EU-ügyekért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a magyar elnökséget követő lengyellel "közép-európai duó elnökség" jön létre, és Közép-Európa így erősebb lesz, mint tavaly volt.

A közeljövő fontos feladatai között említette egy realisztikus új hétéves büdzsé kialakítását, az energiabiztonság erősítését, Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez, amire reményei szerint szeptemberben sor kerül, a schengeni rendszer reformját, a keleti partnerségi csúcs levezénylését és a kulturális sokszínűség megőrzését célzó kezdeményezések továbbvitelét.

(inforadio.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések