ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Magyarország jelentős haladást ért el a szervezett bűnözés elleni harcban

A magyar soros EU-elnökség egyik kiemelt célja volt az előrelépés a szervezett bűnözés elleni küzdelemben - mondta Pintér Sándor belügyminiszter pénteken Budapesten.

Létrehozva: 2011. július 8., 11:43 | Utoljára frissítve: 2011. július 8., 14:26
nyomtat küld

A tárcavezető az elnökség alatt elért eredményeket értékelő háttérbeszélgetésen kifejtette: az Europollal és a tagállamokkal együttműködve egy könyvet állítottak össze, amely iránymutatást nyújt a szervezett bűnözés elleni hatékony fellépéshez. Ezentúl minden elnökség foglalkozik a kérdéssel, és a könyvhöz hozzáteszi a saját tapasztalatait - fűzte hozzá.

Úgy látja, figyelembe kell venni a szervezett bűnözésnek az elmúlt években tapasztalható változásait. A gazdasági válság miatt ezen a területen is átrendeződés ment végbe, mert a változásokra általában a szervezett bűnözés reagál a leggyorsabban - jegyezte meg.

A miniszter ilyen jellegű változásnak nevezte, hogy a válságban megszűnt munkahelyek miatt a szervezett bűnözésen belül jelentőssé vált a munkaerő-kereskedelem. Magyarország ebben a tekintetben a balkáni útvonalon fekvő tranzitország - mondta, kiemelve: az ország egyre hatékonyabban lép fel a szervezett bűnözés ellen.

A félév további fontos feladatának nevezte a keleti partnerség országaihoz fűződő kapcsolatok szorosabbra fűzését. A jelenlegi, lengyel elnökség is kiemelten kezeli ezt a kérdést, mivel erősebben kötődik a kezdeményezés által érintett országokhoz - fogalmazott.

Pintér Sándor az eredetileg a magyar elnökség idejére tervezett keleti partnerség csúcstalálkozó elhalasztásáról kijelentette: ennek a döntésnek az volt az egyetlen oka, hogy a kitűzött időpont több más eseménnyel egybeesett.

A tárcavezető a schengeni övezet bővítését illetően kifejtette: Bulgária március közepére vállalta, hogy teljesíti a technikai feltételeket, és az áprilisi ellenőrzés kedvező eredménnyel zárult. A Tanács szeptemberben dönt arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat az övezethez - közölte.

Pintér Sándor arra is kitért, hogy Dánia jelenleg időszakos mélységi ellenőrzést végez a vámterületén, és ezzel nem lépi át a jelenleg hatályos schengeni szabályokat. A miniszter szerint ez a kérdés nem veszélyezteti az egyik legnagyobb uniós vívmányt, a schengeni rendszert.

Az észak-afrikai helyzettel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Magyarország jelentős szerepet vállalt ennek kezelésében. Emlékeztetett: a tripoli magyar nagykövetség az uniót és az Egyesült Államokat is képviseli Líbiában.

A miniszter hangsúlyozta: a félév alatt megrendezett 260 eseményen a rendőrség és a Köztársasági Őrezred "hibátlanul látta el a feladatait", és Budapest lakói szinte semmilyen fennakadást nem tapasztaltak az elnökségi rendezvények miatt.

Mint mondta, jó döntés volt a gödöllői Grassalkovich-kastélyt választani az események fő helyszínének, mert a városból a repülőtér és Budapest is autópályán érhető el. Gödöllő technikai felszereltsége megfelelő volt - fűzte hozzá.

Pintér Sándor elmondta: a Magyarországra érkező delegációk elégedettek voltak a szervezéssel és az elnökség által kínált kulturális programokkal. Az elnökség költségei végül nem érték el a meghatározott keretet, "százmilliós nagyságrendben" maradtak el a tervezettől - tette hozzá.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések