ajánlott oldalak

Minden irányba figyelnünk kell

Nem elhanyagolható tény, hogy az Egyesült Államok most ránk figyel, mint ahogy az sem, hogy Kína vagy Oroszország érdeklődik hazánk iránt, de konspiráció nem létezik. Viszont többé nem hanyagolhatjuk el a Közel-Keletet: geopolitikai helyzetelemzésünk Schöpflin György néppárti euró­pai parlamenti képviselővel.

Létrehozva: 2011. július 18., 10:25 | Utoljára frissítve: 2011. július 27., 11:26
nyomtat küld

Komoly transzatlanti pillanatnak nevezte a lapunknak adott interjúban Schöpflin György, az Európai Néppárt s ezen belül a Fidesz európai parlamenti képviselője, hogy Ronald Reagan egykori amerikai elnök budapesti szobrának június végi leleplezésekor, valamint a néhai Tom Lantos tengerentúli – magyar származású – kongresszusi képviselőről elnevezett intézet megnyitóján részt vett Washington külpolitikájának korábbi és jelenlegi irányítója, Condoleezza Rice és Hillary Clinton. „Az, hogy Amerika most ránk figyel, nem elhanyagolható. Olyasmi kezdődött el, amire később építeni lehet, de nemcsak a szoborra vagy az intézetre gondolok, hanem a kétoldalú kapcsolatainkra is” – fogalmazott az EP képviselője. Schöpflin György szerint az csak a véletlen műve, hogy a világpolitika irányítói – közöttük a nemrég hazánkba látogató kínai miniszterelnök – egymásnak adták a kilincset Budapesten. „Tudom, hogy ez szembemegy a szokásos magyar konspirációs elméletekkel, de előfordulnak a világon ilyen egybeesések, amelyeknek én nem tulajdonítanék különösebb jelentőséget” – mondta a fideszes politikus.

A brüsszeli képviselő úgy vélte, a magyar geopolitikai helyezkedésnek már nem szabad egyirányúnak lennie. Kínával együtt Oroszország is belátható közelségbe került, transzatlanti irányultságunk is fontos, hasonlóan európai orientációnkhoz. „Talán ez a mai világ átka, de minden irányba valamennyire oda kell figyelnünk. Már nem hanyagolhatjuk el például a Közel-Keletet sem, amelyre nem nagyon figyeltünk oda hosszú ideig. Aztán egyszer csak kiderült, hogy van valami, amit meg kell tanulnunk, ebben az esetben az arab tavasz. Ki tudja, még honnan jönnek különféle szelek, viharok, szökőárak, amelyek Magyarországot is befolyásolják? – hiszen globális világban élünk – jegyezte meg.

Schöpflin György arra is kitért, hogy hazánk az európai uniós elnökség lezárultával letette az érettségit, ma már sokkal többet tud, és jobban megérti a magyar államgépezet, mi történik Brüsszelben. „Az Európai Unió fővárosától is megkaptuk az elismerést, hogy szakmailag meglepően jól vezényeltük le az elnökséget, abból kiindulva, hogy a kormánynak csak nyolc hónapja volt erre felkészülni, másrészt viszont nagyon kemény kritika is ért bennünket az új alkotmánnyal- korábban pedig a médiatörvénnyel kapcsolatosan. Ettől függetlenül a magyar országimázs javulni fog” – jelentette ki a képviselő, majd beszélt arról is, hogy a Velencei Bizottság (VB) felemás bizonyítványt adott alkotmányozási munkánkról. „A VB azt mondta, hogy az új alaptörvényünk részben jó, részben pedig nem. Az igazság az, hogy a fontos részeket a bizottság elfogadta, miközben voltak kifogásai. Hát rendben! Az élet tele van kifogásokkal, én nem tartanám ezeket nagyon fontosnak” – fogalmazott Schöpflin György.

(Magyar Hírlap)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ