ajánlott oldalak

Csaknem 300 tudósítás után elbúcsúzott a Fiatal Európa Szerkesztőség

Csaknem 300 tudósításban számolt be Magyarország soros európai uniós elnökségéről az a 25 egyetemi és főiskolai hallgató, akik a Fiatal Európa Szerkesztőség (FESZ) programban vehettek részt az elmúlt félévben.

Létrehozva: 2011. július 28., 14:36
nyomtat küld

Óriási lehetőség volt ez a program a résztvevő diákok számára, hogy egy ilyen "pörgős", ugyanakkor Magyarország számára ennyire fontos rendezvénysorozat kulisszái mögé bepillanthassanak, és tudósíthassanak róla akár a Frankfurter Allgemeine Zeitung vagy a Guardian újságírói mellől - szólt a kezdeményezésről annak csütörtöki budapesti záró sajtótájékoztatóján a magyar EU-elnökség szóvivője.

Bakos Piroska beszámolója szerint a 25 diák újságírót csaknem 160 jelentkező közül választották ki. Nem volt kritérium, hogy a résztvevők kommunikáció szakon tanuljanak, a 18-24 év közötti hallgatók számára meghirdetett programban elvárták azonban a magas szintű nyelvtudást. Végül színes csapat jött össze: a szerkesztőségbe pécsi, szegedi, debreceni és budapesti hallgatók egyaránt bekerültek, de kárpátaljai és Brüsszelben élő tudósító is erősítette a csapatot - fűzte hozzá.

Mint Bakos Piroska elmondta, a FESZ tagjai választásuk szerint a soros magyar elnökséghez kapcsolódó eseményekről, a sajtónyilvános szakmai rendezvényekről és az elnökséghez kapcsolódó kulturális programokról tudósíthattak.

A diákok nagyon aktívak voltak, a sajtótájékoztatókon néha többet kérdeztek, mint a "nagy" újságírók - idézte fel az EU-elnökség szóvivője. A program résztvevői interjúkat készítettek például Catherine Ashtonnal, az EU külügyi képviselőjével, Andrulla Vasziliu oktatásügyért és kultúráért felelős biztossal, Andor László szociális ügyekért felelős biztossal, Herman Van Rompuy-jel, az Európai Unió állam- és kormányfői tanácsának elnökével vagy Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárral is.

Bakos Piroska elmondása szerint a korábbi svéd kezdeményezésre az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Külügyminisztérium által meghirdetett program legfontosabb célja az volt, hogy az elnökségi félév hírei a fiatalabb generációkhoz is eljussanak, emellett a FESZ tagjai természetesen számtalan tapasztalattal gazdagodtak, és többen közülük már konkrét állásajánlatot is kaptak.

Bajnai Zsolt, a program vezető mentora hozzátette, a fiatalok a program végére valódi szerkesztőséggé kovácsolódtak, melynek rengeteg anyagát közölték az országos és a megyei sajtóorgánumok, illetve az egyetemi lapok. A FESZ tagjainak írásai a www.eumozaik.hu honlapon érhetők el egy helyen, míg a diák újságírók személyes tapasztalataikról a www.feszerk.blog.hu internetes oldalon számoltak be.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ