ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Közös magyar-horvát vásárt rendeznek a letenyei határátkelőnél

Helyi termékekből rendeznek magyar-horvát hídi vásárt a régi letenyei határátkelőnél, a Mura folyó hídjának két oldalán szeptember elején.

Létrehozva: 2011. augusztus 2., 12:27 | Utoljára frissítve: 2011. augusztus 30., 13:45
nyomtat küld

Halmi Béla, a határ menti város polgármestere, a rendezvény ötletadója a Letenyén kedden tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a két ország közötti határátkelő még az autópálya elkészülte után is egyfajta összekötő kapocs Horvátország és Magyarország között. Ezért is kezdeményezte, hogy testvértelepülésükkel, Perlakkal (Prelog) közösen a helyi termékeket, kézművességet és kultúrát közösen népszerűsítő vásárt rendezzenek, amelynek helyszíne a határfolyó Mura hídjának két oldala. A szeptember 10-én és 11-én tartandó Mura Menti Hídi Vásáron magyar részről a térség 27 településének termelői, iparosai, művészei vesznek részt. A helyszín a határátkelő előtti üzleti terület, ahonnan alig néhány százméternyi sétával lehet majd átkelni a túloldalon, még a horvát határátkelő előtti széles területen kialakítandó vásárhoz.

Kovács Lajos projektmenedzser hozzátette: a rendezvény nem csupán egyszeri alkalom a határ két oldalán élők találkozására. A Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programból 95,3 ezer eurót (25 millió forint) nyert a két település a 112,1 ezer eurós teljes költségvetésű pályázatára, amelynek további elemei is vannak. Vásárolnak egy 200 négyzetméter alapterületű rendezvénysátrat, amely eddig hiányzott Letenyén, magyar-horvát szakmai találkozókat szerveznek, továbbá elkészül 27 település helyi termelőinek és helyi termék készítőinek a kétnyelvű adatbázisa. Pál Zoltán, a vásár szervezője elmondta: a folyó két oldalán állnak majd a kiállítóhelyek és egy-egy színpad, ez utóbbi a kulturális programoknak biztosít majd helyet. A térség első igazán nagyszabású turisztikai rendezvényeként szeretnék megtartani a vásárt, amelyen a termelőkön kívül a helyi civil szervezetek, intézmények is bemutatkozhatnak.

Az MTI kérdésére Halmi Béla közölte: a horvát és a magyar hatóságokkal már egyeztettek a határátlépést is igénylő rendezvény részleteiről. Miután a két állam között a schengeni egyezmény szerint működik a határátkelő, teljesen szokásos ellenőrzésre kell készülnie a látogatóknak. A Mura-híd egyik felét lezárják, hogy a gyalogosok is kényelmesen átmehessenek, de a résztvevőknek a magyar oldalon át kell esniük a határátlépési procedúrán, hogy a híd túlsó felén - gyakorlatilag a "senki földjén" - kialakítandó horvát vásárterületet is meglátogathassák. A látogatóknak arra is figyelniük kell majd, hogy a gyerekek sem léphetik át a határt érvényes útlevél vagy személyi igazolvány nélkül. A polgármester hozzáfűzte: reményeik szerint az első Mura Menti Hídi Vásárt a két ország miniszterelnökei nyitják meg, erre már hivatalosan is felkérték őket. Ha elfogadják a meghívásukat, jelképesen a híd közepén találkozhat majd a két kormányfő.

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések