ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Az igazság napja

Az egyszerű, többnyire funkcióban nem lévő bírák nagy részét tömörítő Magyar Bírói Egyesület ugyanis kőkemény ítéletet mondott afelett, amit a bírói vezetés az elmúlt években művelt. Szerintük a mai bírói önigazgatási modell nem alkalmas a megújulásra, ezért alapjaiban kell változtatni azon.

Létrehozva: 2011. szeptember 6., 08:29 | Utoljára frissítve: 2011. szeptember 6., 08:30
nyomtat küld

Közismert, hogy a magyar bíróságok Európában egyedülálló önkormányzati lehetőséget kaptak még a Horn-kormány idején. Ráadásul úgy szakadt a nyakukba ez a nagy szabadság, hogy a bíróságokon (leszámítva a kilencvenes évek elején Balsai István akkori igazságügy-miniszter által eszközölt néhány fejcserét) elmaradt a rendszerváltás, így a bírói önkormányzati rendszer a múltból ránk hagyott, állampárti utasításra ítélkező, velejéig romlott elitet konzerválta az igazságszolgáltatás élén. A rossz minőségű elit szépen rá is nyomta a bélyegét a bíróság teljes intézményrendszerére, s mára oda jutottunk, hogy nehezen találnánk olyan járókelőt az utcán, aki bizonytalankodás nélkül merné állítani, hogy a magyar bíróságok befolyásolhatatlanul és kiszámíthatóan ítélkeznek. Sokkal valószínűbb, hogy a válaszadók többsége inkább arra az álláspontra helyezkedne, hogy itthon egész egyszerűen megszűnt a jogbiztonság.

Nemhogy jogbiztonságról, de jogállamról sem beszélhetünk egy olyan országban, ahol egy-egy polgári perben az első tárgyalásra is éveket kell várni, majd öt-hat hónaponként tartanak egy újabbat, s talán tíz év múlva meg is születik a jogerős ítélet. Nem is beszélve a büntetőperekről, ahol oly sokszor érezhetjük azt, hogy nem a bűnösök kezén kattan a bilincs. Itt felidézhetnénk a jól ismert eseteket, hogy a móri perben hatalmasat hibázó bírót a Legfelsőbb Bíróság tagjai közé „buktatták”, vagy hogy 2006 őszén megrendelésre, a gyurcsányi kívánalmaknak eleget téve zárattak be sok tucatnyi ártatlan embert. Feltehetnénk azt a kérdést is, hogy miért akkor érzi rendre megalapozatlannak a feladatra felülről lenyúló kezek által gondosan kiválasztott bíró az előzetes letartóztatást kérő ügyészi indítványokat, amikor a nómenklatúra tagjairól van szó, de aligha kell ezt hosszabban fejtegetni a Magyar Hírlap olvasóinak.

Az újdonság az, hogy a kormány gesztusainak és a jövő januártól hatályos új alkotmányunk világos útmutatásának köszönhe­tően végre merik hallatni a hangjukat az egyszerű bírók is, akik eddig csendben tűrték Baka András és elődeinek hatalmaskodását, és akik ugyanúgy szenvedtek attól, hogy egy bűn rossz rendszer fenntartásában kell részt vállalniuk, mint a pulpitus másik oldalán állók, s akik szemlesütve mondták ki az ügyfeleknek egy márciusi tárgyaláson, hogy a következő fordulóra mondjuk november végén nyílik lehetőség.

Az első megszólalóknak éppen lapunk adott helyet. Völgyesi Miklós a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnökeként mondott kérlelhetetlen kritikát, Bónis Éva, Ravasz László vagy éppen Rázsó Ferenc egyszerű bíróként vette a bátorságot, hogy áttörje a hallgatás falát. A sok megaláztatás, etikai vizsgálat és kirúgások után végül fordulatot hozott az első fecskék bátorsága: immár a magyar bírók kétharmadát tömörítő Magyar Bírói Egyesület is vállalta, hogy egységes állásfoglalással rántja le a leplet az álszent rendszerről.

A bírák szava többet ér, mint bármely politikusé, hiszen most minden polgár elgondolkodhat azon: vajon miféle függetlenség, miféle parádés belső demokrácia az, amelyből éppen az érintettek kétharmada nem kér. Legalább olyan jó, mint a megboldogult népi demokrácia...

Innentől kezdve akár naponta nevezheti Baka Andrást a demokraták egyetlen reménységének, az egyedüli gerincesnek címlapján a Népszabadság, ahogy tette azt a napokban, s maga Baka is fellármázhatja – a háta mögött a teljes balliberális oldallal – a nemzetközi közvéleményt, a többség pontosan tudni fogja, hogy hol az igazság. Hogy a mai rendszert sürgősen meg kell változtatni, s a jogbiztonság helyreállítása érdekében egy olyan, Nyugaton jól bevált irányítást kell kiépíteni, amelyben a bírók, a parlament és az igazságügyi miniszter együtt hozza meg az igazságszolgáltatást érintő döntéseket.

(Huth Gergely - Magyar Hírlap, 2011. szeptember 6.)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések