ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

A három Nagy Testvér

Egy amúgy is zűrös csütörtöki napon furcsa rémhír kapott szárnyra a tőzsdéken. Eszerint a nagyhatalmú Standard and Poor's hitelminősítő megvonta Franciaországtól a legmegbízhatóbb adósnak járó AAA minősítést, és homályos kockázatokra hivatkoztva egy kategóriával lejjebb sorolta fizetőképességét.
Létrehozva: 2011. november 21., 10:15
nyomtat küld

A hitelminősítő ügynökség erről kiértesítette ügyfeleit, és a lefokozást alátámasztó közleményt - kereskedési időben! - a honlapján is elérhetővé tette. Ezen a bizonyos napon egyébként Olaszországban és Görögországban formálódó átmeneti kormányok megszorítócsomagjai amúgy is izgalomban tartották a pénzpiacokat, ezt a hangulatot próbálta fokozni az S&P.

Sikeresen. A  leminősítésről szóló hír a globális pénzpiacok vérkeringésébe jutva rövid idő alatt óriási károkat okozott: a francia kötvényekért azonnal jóval magasabb kamatot kértek a befektetők, mivel a hitelminősítő által vizionált bizonytalanság árát meg kell fizetni. A francia állampapírokat már hét-nyolc százalékkal deágábban lehetett eladni, amikor hirtelen kiderült, hogy pusztán "technikai hibát" ejtett az S&P. A hitelminősítő váratlanul korrigált, és kijelentette, hogy szerintük mégis minden rendben van a franciák besorolásával, mégsem fenyegetik az országot kockázatok, stabil a kilátásuk, minden maradhat a régiben. Az ügynökség magyarázata szerint "puszta tévedésből" küldték el ügyfeleiknek a hideg zuhanyként ható hírt, és még csak nem is fontolgatják Franciaország átsorolását.

CSakhogy valami itt nagyon nem stimmel. Ezek szerint az S&P bizonyos illetékesei (nem tudni, kik) már előre elkészítettek egy leminősítést, amelynek volt eleje, közepe, vége, és amelyben döntésüket alaposan meg is indokolták. Ez került ki úgymond "véletlenül" a nagyvilágba. Mindez már önmagában sem életszerű, főleg, ha - mint állítják - a változtatásnak már eleve semmi alapja nem volt.

A teljes publicisztikát a Magyar Nemzet hétfői számában olvashatja.

(Szabó Anna - Magyar Nemzet, 2011. november 21.)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések