ajánlott oldalak

Rogán: 2012 az óvatos tervezés éve lesz

A 2012-es év az óvatos tervezés éve lesz, a legnagyobb kihívást Magyarország számára az európai adósságválság második hulláma fogja jelenteni - erről Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke az Infotér (Informatika a társadalomért) konferencia záró előadásában beszélt szerdán Balatonfüreden.
Létrehozva: 2011. november 23., 17:20
nyomtat küld

Hozzátette: a legnagyobb gondot az jelenti, hogy Európa első körben nem nézett szembe a probléma valódi nagyságával. Előre látható volt, hogy azok az országok - közöttük Magyarország is - , amelyek erősen ki vannak téve a külső adósságválságnak, bajba fognak kerülni. Rogán Antal szerint a gazdasági hullámzás politikai változásokkal is együtt fog járni, mert 2012-13 meghatározó uniós országokban  - Franciaország, Németország - a választás éve lesz, amelyek eredménye a gazdaságpolitikai stratégiát is befolyásolja majd. Úgy vélte, hogy bár az ország gazdaságpolitikai helyzetét nem könnyíti meg az uniós tagság, és a szűk fiskális mozgástér ellenére mégis több előnye van.

Az előttünk álló évet az eurozónában kialakuló helyzet mellett a tagállamokban - elsősorban a magyar export célországaiban - várható növekedési mutatók is befolyásolják - mondta, hozzátéve, hogy  amennyiben Németország módosítja a gazdasági előrejelzéseit, ezt Magyarországon is meg kell tenni, és ez akár egy százalékpontos  eltérést is jelenthet a GDP prognózisban. Közölte: a költségvetés jelenleg a GDP 1,5 százalékos növekedésével számol, a jegybank 0,6 százalékot, míg az IMF 0,5-0,7 százalékot prognosztizál. A különbség a német növekedési előrejelzés módosításától függ. Kiemelte, hogy a magyar költségvetés akkor tud megfelelni az előrejelzéseknek, ha  nem használják fel az összes tartalékát. Ezzel kapcsolatban beszámolt arról, hogy kedden a jövő évi költségvetést módosító indítványt terjesztenek az Országgyűlés elé, amely 2012. szeptember 30.-ig előre zárolja a benne lévő mintegy 300 milliárd forintos tartalékot. A tartalék felét a 2 százalékos áfa-növekmény teszi ki, amelyből a költségvetés deficitpályájának tartására kockázati tartalékot képeznek - tette hozzá.

Rogán Antal azt mondta: Magyarországnak az IMF-től nincsen szüksége hitelre, a tárgyalásokat a monetáris kockázat csökkentése miatt kezdték el a valutaalappal, s a hitelkeret a költségvetés tarthatóságát jelképezi a piacok felé. A 2012-es év kockázatait a felelős gazdaságpolitika képes lesz kiegyenlíteni - vélekedett a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ