ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Martonyi: Nyilvánvalóan javultak a makrogazdasági adatok

A legfontosabb kérdés az, hogy a recesszióba hajló gazdasági folyamatot, amely egész Európára jellemző, sikerül-e megállítani, és lassan megindítani a magyar gazdaság növekedését - mondta Martonyi János külügyminiszter kedden Balatonfüreden egy lakossági fórumot megelőző sajtótájékoztatón.
Létrehozva: 2011. december 7., 08:00 | Utoljára frissítve: 2011. december 7., 09:45
nyomtat küld

Ezen dolgozik a kormány, készül a növekedési program - tette hozzá. Martonyi János szerint alapkérdés, hogy "tudunk-e például egy olyan, kis- és középvállalkozásokat segítő programot létrehozni, amely szét tudja teríteni azt az egyébként meglévő növekedési és exportpotenciált, amelyet a versenyképes magyar nagyvállalatok gerjesztenek".

Szerinte lényeges kérdés az is, hogy ez a kis- és középvállalkozói réteg versenyképes beszállító tudjon lenni, és a szomszédos országokba sikeresen exportáljon. A külügyminiszter szavai szerint "objektíve az ország leminősítése abszurdum". Mint mondta, a magyar leminősítés alapdilemmája az, hogy semmiféle makrogazdasági érdek nem támasztja alá.
   
Teljesen nyilvánvaló, hogy a makrogazdasági adatok látványosan javultak - mondta. Hozzátette: Magyarország külső egyensúlya legalább 30-40 éve nem volt ilyen jó, ilyen külkereskedelmi mérleggel nem rendelkezett, mint most. Utalt arra, hogy az idei év kilenc hónapja alapján már 5,5 milliárd euró a kereskedelmi többlet, és szeptemberben az export növekedése megközelítette a kilenc százalékot.
   
Rámutatott arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank valutatartaléka meghaladja az 50 milliárd eurót, ez szintén jó adat. Hangsúlyozta, hogy jövőre az Európai Unióban várhatóan hét-nyolc országnak lesz három százalék alatt az államháztartási hiánya, és Magyarország közéjük fog tartozni. Ezt a jövő évi költségvetés hitelesen alá fogja támasztani - tette hozzá.
   
Megindult lefelé az államadósság is, az év végére 73 százalék körül lesz a bruttó hazai össztermékhez viszonyítva - mondta Martonyi János. A külügyminiszter rámutatott: miután hétfőn este 15 országot helyezett a Standard & Poor's az úgynevezett "negatív kilátású" kategóriába - ami előre jelez egy későbbi leminősítést -, már nem az eurózóna egyes országairól van szó, hanem mindenkiről. Martonyi János szavai szerint "az eurózóna, illetve az Európai Unió egésze célpont lett, amiből az is következik, hogy akkor a védekezést, az elhárítást is közösen kell megoldani".

(MTI-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések