ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Rohamtempó

Mégsem döntötte be az egész kelet-közép-európai pénzügyi rendszert a napokban lejáró végtörlesztés lehetősége, pedig két hónapja még ezt jósolta az osztrák és a hazai balliberális média.
Létrehozva: 2011. december 29., 09:51
nyomtat küld

A „puszta-Putyin” „bolti tolvajlása” és „a bankok vagyonának kisajátítása” helyett több tízezer család él azzal a lehetőséggel, hogy kedvezményes árfolyamon forintra válthassa devizahitelét, hogy kikászálódhasson a devizahitel-csapdából. A végtörlesztéssel kapcsolatos rémhírterjesztés azonban megtette hatását.

Sokan épp a fenti hamisságok szülte bizonytalanság miatt az utolsó percig kivártak a végtörlesztési igények benyújtásával, márpedig ezek befogadására az év végén lejár a határidő. Sietniük kell azoknak is, akik új forintkölcsönből váltanák ki devizatartozásukat, mert január végéig a hitelelbírálás minden szakaszán túl kell jutniuk ahhoz, hogy az ügyfelek a végtörlesztés fedezetét igazolhassák. Mindenesetre rohamtempó várható a héten a bankokban.

Ma már világosan látszik, hogy a végtörlesztéssel kapcsolatos riogatás ugyanolyan megalapozatlan volt, mint a válságadók körüli hisztériakeltés. Sőt. Épp a bankszövetséggel kötött megállapodás szerint lehetett a végtörlesztés feltételeit kibővíteni, és már azok a bajbajutottak is mentőövet kaphatnak, akik nem engedhetik meg maguknak az előtörlesztést.

Létrehozták a Nemzeti Eszközkezelőt, meghosszabbították az árfolyamgátat, bevezették az állami kamattámogatású forinthiteleket, a rászorulóknak bérlakások épülnek. Az állam, a bankok és a kölcsönfelvevők megosztják egymás között az adósmentés költségeit, mert ez így tisztességes. A kialakult helyzetért ugyanis három fél felel: a bank, amely átgondolatlan és kockázatos hitelterméket árult, figyelmen kívül hagyva, hogy a lakosság bevételei forintban, kiadásai pedig devizában jelentkeznek, és a kölcsön folyósításakor túl laza feltételeket szabott. Kapott hitelt a minimálbéres, de még az is, aki semmiféle havi jövedelmet nem tudott igazolni, mert a pénzintézetek sokat és gyorsan akartak keresni a számukra olcsó frankhiteleken. Felelős ugyanakkor a kölcsönt felvevő fél is: vagy nem volt elegendő információ birtokában, vagy nem mérte fel kellő óvatossággal a saját pénzügyi helyzetét. A legnagyobb hibát azonban mégis a kormány és a pénzpiaci felügyelet követte el, amely szemet hunyt a néhány év alatt harmincszorosára nőtt devizahitelezés és az egyoldalú szerződésmódosítások felett.

A tétlenség eredménye: 760 ezer devizahitellel terhelt lakás, 1,3 millió devizában eladósodott család, 6500-7000 milliárd forintnyi devizaalapú lakossági kölcsön és több tízezer család, akiket csak a kilakoltatási moratórium választ el a hajléktalanságtól. És akik most azt sérelmezik, hogy az államnak miért kell az adófizetők pénzéből a bajbajutottakon segíteni, a korábbi kormányzati hibákból eredő károkon enyhíteni, azoknak érdemes elolvasniuk a pénzügyi felügyelet honlapján a következő hírt 2009-ből.

Eszerint „államalapítónk, Szent István király ünnepe, augusztus 20-a alkalmából a Magyar Köztársaság elnöke, a miniszterelnök (ekkor: Bajnai Gordon) előterjesztésére a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adta át Farkas Istvánnak, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) volt elnökének a magyar pénzügyi piac biztonságos működése érdekében végzett ötéves tevékenysége elismeréseként. Vezetésével a felügyelet eredményesen őrködött a pénzügyi szektor biztonságos, átlátható, tisztességes működése felett. Farkas István kitüntetéséhez gratulálunk, ezúton elismert munkája maradandó értéket jelent a felügyelet munkatársai számára is.”

A „biztonságos, átlátható, tisztességes” helyett maradjunk annyiban, hogy maradandót alkottak…

(Szabó Anna - Magyar Nemzet, 2011. december 29.)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések