ajánlott oldalak

"A lehető leggyorsabban eredményre fogunk jutni"

Teljesen kizártnak nevezte az államcsőd lehetőségét Martonyi János egy osztrák lapnak adott, az újság honlapján csütörtökön közzétett interjúban. A külügyminiszter kijelentette, biztos benne, hogy eredményre vezetnek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal.
Létrehozva: 2012. január 13., 09:45
nyomtat küld

"A lehető leggyorsabban eredményre fogunk jutni, a tárgyalások sikeresek lesznek" - fogalmazott a külügyminiszter a Kuriernak nyilatkozva.

Martonyi János azt mondta, hogy egy államcsőd lehetősége Magyarországon "teljesen kizárt". Az osztrák bankokat arra bátorította, hogy növeljék gazdasági érdekeltségüket Magyarországon, és bővítsék a hitelezést. Rámutatott, hogy az osztrák és a magyar gazdaság között szoros kapcsolatok vannak. "Minden, ami nekünk rossz, Ausztria számára sem jó - és fordítva" - fogalmazott Martonyi.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság vizsgálja egyes nemrégiben elfogadott magyar törvények uniós jognak való megfelelőségét és kedden dönt arról, hogy kötelezettségszegési eljárást indítson-e, a miniszter azt mondta, a kormány "több mint kész" változtatásokra, és a jegybanktörvényre is szeretne megoldást találni. Martonyi szavai szerint a kormány lehetőleg szeretné elkerülni, hogy az Európai Bíróság elítélje Magyarországot.

Kijelentette, a kormány nem vonja kétségbe az Európai Bizottság objektivitását és semlegességét. "A bizottság elemzését és következtetéseit nagyon komolyan fogjuk venni" - mondta. "Bármit is mond a bizottság, mi megoldásra törekszünk" - tette hozzá.

A külügyminiszter az interjúban úgy vélekedett, hogy nem a költségvetési hiány a magyar gazdaság legnagyobb problémája. 2012-ben a hiány a hazai össztermék (GDP) három százaléka alatt lesz - mondta, és hozzátette, hogy a bizottságnak 2013-at illetően vannak kétségei. Egyúttal kijelentette azt is, hogy a kormány nagyon komolyan veszi a problémát. "Az igazán rossz hír" az államadósság mértéke, amely 81 százalék felett van - mondta a miniszter. Rámutatott, hogy a külkereskedelmi mérleg ezzel szemben kedvezően alakult, hétmilliárd eurós többletet mutat. Ez több, mint eddig bármikor - tette hozzá. Martonyi János úgy vélekedett, hogy idén 0,5 százalékos GDP-növekedés lehet Magyarországon.

A miniszter középtávon bizakodó abban a tekintetben, hogy Magyarország ki tud lábalni a válságból. "2012 nem lesz egyszerű év, nem csak Magyarország számára" - fűzte hozzá.

A miniszter elutasította a felvetést, hogy egyfajta "munkamegosztás" lenne közte és Orbán Viktor között, amely szerint ő "européer", Orbán Viktor pedig "nacionalista" irányvonalat követne. "Orbán is européer, mint én" - mondta.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ