ajánlott oldalak

Péntek reggel leállt a Malév

Péntek reggel hat órakor beszüntette működését a Malév, és valamennyi járatát törölte. A budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren nyugodtan várakoznak az emberek. A közszolgálati rádiónak nyilatkozó miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy újraindulhat a légitársaság működése.
Létrehozva: 2012. február 3., 09:12
nyomtat küld

A repülőtéren reggel hét órakor jelentették be, hogy a Malév valamennyi pénteki járatát törölték. Az utasok hét óráig azt a tájékoztatást kapták, hogy késnek a légitársaság járatai. A várakozó emberekkel hangosbemondón közölték, hogy a Malév jegyeladó pultjánál kaphatnak további információt. Az MTI a helyszínen azt tapasztalta, hogy az utasok nyugodtak, mindazonáltal nagy a rendőri készültség. A Malév igazgatósága közleményben tudatta az MTI-vel, hogy reggel hat órakor elrendelte a magyar nemzeti légitársaság üzemszerű működésének beszüntetését. Limburger Lóránt vezérigazgató úgy fogalmazott, hogy az elmúlt napok beszámolóinak hatására a cég partnerei elvesztették bizalmukat, és előre kérték az általuk nyújtott szolgáltatások ellentételezését. Ez olyan mértékben gyorsította fel a pénzkiáramlást, hogy mára már tarthatatlanná vált a légitársaság helyzete - olvasható a közleményben.

A Malév azt ígéri, más járatokra történő átfoglalással, vagy más közlekedési móddal segíti a jegytulajdonosokat abban, hogy eljussanak a célállomásra. Január 31-én  lépett egy kormányrendelet, amely szerint azon utasok számára biztosítható a segítségnyújtás, akik érvényes menetjegyüket a Malév leállási napját megelőzően vásárolták meg, és akiknek a Malév-járatra szóló menetjegye a leállás napján vagy az azt követő három naptári napon belül biztosít jogot az utazásra, továbbá azoknak, akik a társaság leállásának napján vagy azt megelőzően a célállomásra már elutaztak, és a visszaútra érvényes járatokra szóló menetjeggyel rendelkeznek 2012. február 29-nél nem későbbi időpontra.

Orbán Viktor kormányfő a MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, hogy nem lehetetlen a légitársaság újraindulása."Ha meg tudunk szabadulni a csontvázszerűen megörökölt terheitől a múltnak, akkor lehet még magyar nemzeti légitársaság" - mondta. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy kellene is nemzeti légitársaság, de az európai gazdasági válság miatt nem tolonganak a befektetők az európai repülési piacon. Azonban ha van olyan befektető, aki a saját pénzét is kockáztatva megpróbál nyereségesen, de legalábbis nem veszteségesen működtetni egy nemzeti légitársaságot, akkor létrehoznak egy ilyen új céget - jelezte. Orbán Viktor közölte: két Malév-gép maradt a határokon kívül: egy Tel-Avivban, egy pedig Írországban. A kormányfő a Malév-leállással kapcsolatban azt mondta: a "ménkű" akkor csapott be, amikor az EU úgy döntött, hogy a magyar kormány nem adhat további pénzügyi juttatást a Malévnak.

A Budapest Airport péntek reggel öt órakor kapott tájékoztatást a Malévtől, hogy nem indulnak a légitársaság járatai - közölte Hardy Mihály, a Liszt Ferenc repteret üzemeltető cég szóvivője az MTI-vel. Hozzátette: a péntek erős nap a reptéren, a délután folyamán indul több járat. A Bud.hu oldal szerint ma 64 Malév-járat indult volna.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ