ajánlott oldalak

A biztonságos és olcsó atomenergia segítheti a klímaváltozás elleni küzdelmet

Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár szólalt fel Magyarország képviseletében az Európai Unió energiaügyi minisztereinek atomenergiáról szóló informális megbeszélésén 2012. február 10-én, Párizsban. A tagállami szakterületi vezetők az európai szintű energiapolitikai kihívásokról, az atomenergia megfelelő részarányáról és fenntarthatóságáról tárgyaltak.
Létrehozva: 2012. február 10., 15:13
nyomtat küld

Kovács Pál az energiapolitikai célokról szólva kifejtette, hogy a dekarbonizációs törekvések eredményes megvalósítása a kérdés globális kezelését teszi szükségessé. Ezért az Európai Uniónak és a tagállamoknak minden lehetséges eszközzel a nemzetközi egyeztetések hatékonyságának fokozásán érdemes dolgozniuk. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a dekarbonizáció elérése érdekében tervezett intézkedéseket a gazdasági és versenyképességi kockázatokra, valamint a szociális szempontokra figyelemmel kell kialakítani és végrehajtani.

Bár a 27 uniós tagállam alig több mint fele, 14 ország rendelkezik működő atomerőművel, a nukleáris energia mégis közel 30 százalékát fedezi a teljes európai villamos energia igénynek. Az atomenergia a legolcsóbb alacsony szén-dioxid intenzitású technológiaként meghatározó szerepet tölthet be a jövőben is a klímaváltozás elleni küzdelemben. Magyarországon az atomenergia jelentős mértékben hozzájárul az energiaellátás fenntarthatóságához, és kedvező költségeinek köszönhetően, a gazdaság versenyképességéhez is. Kovács Pál hangsúlyozta, hogy a kívánatos energiamixre vonatkozó döntéseknek tagállami hatáskörben kell maradniuk. „Magyarország határozottan kiáll a technológiasemleges megközelítés mellett” – jelentette ki. Az Országgyűlés által elfogadott Nemzeti Energiastratégia az atomenergia jelenlegi szerepének megőrzésével számol a következő évtizedekre.

Az államtitkár hozzátette: az Európai Unió álláspontját a legteljesebb mértékben osztva a magyar Kormány is a legmagasabb szintű biztonsági követelmények érvényesítésében érdekelt az atomenergia hasznosításában. Beszámolt arról, hogy az Országos Atomenergia Hivatal végleges nemzeti jelentésben tájékoztatta az Európai Bizottságot a Paksi Atomerőműben végrehajtott célzott biztonsági felülvizsgálat eredményeiről.  A jelentés szerint azonnali intézkedést igénylő probléma nem merült fel. A felülvizsgálat feltárt azonban néhány olyan beavatkozási lehetőséget, amelyek reális befektetés árán érdemben növelhetik az erőmű biztonságát, ezek végigvitele érdekében az atomerőmű megteszi a szükséges intézkedéseket. A Kormány a paksi üzemidő-hosszabbításhoz és a tervezett bővítéshez kapcsolódó minden döntésnél és lépésnél kiemelten veszi figyelembe a biztonságos üzemelés szempontját.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ