ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

A középosztály vonzásában

Európában általában nincs sok különbség a jobbközép és a balközép politikája között, hiszen mindketten ugyanazt a célt, az ország gazdaságának fejlesztését akarják megvalósítani, csak más módszerekkel és jelszavakkal. Mindez azonban egy több évszázados, a demokráciáért folytatott harc tapasztalatai alapján és eredményeként alakult ki, amit nem lehet sem átvenni, sem megtanulni. Olyan ez, mint a londoni gyep: azért olyan szép zöld, mert már háromszáz éve nyírják.
Létrehozva: 2012. február 14., 09:15
nyomtat küld

Az európai jobb- és baloldal küzdelmeiben azért alakulhatott ki a közmegegyezés, mert végül is mind egyetlen társadalmi réteg felemelésén munkálkodnak: a középosztályén. A közép-európai országok a szocializmus béklyójától megszabadulva most éppen ezt a konszenzust keresik, s azok lesznek közülük gazdaságilag is a legversenyképesebbek, amelyek először megtalálják. Éppen ezért kulcsfontosságú az a kijelentés, amelyet a magyar miniszterelnök tegnap a parlamentben tett. Jelentősége túlnő az országértékelő beszéd egészén is, hiszen az ország vezetésének vezérfonalát éppen ez a gondolat fémjelzi majd. A kormányfő szerint 2002 és 2010 között a nagytőke a gazdasági súlya mellé a politikai hatalmat is megszerezte. „Ezzel én nem értettem egyet” – jelentette ki, azt javasolva, hogy Magyarország ne térjen vissza erre az útra.

Orbán Viktor szerint tehát a szocialisták átengedték az ország vezetését a nemzetközi tőkének, és a kormánynak azt vissza kellett szereznie. A miniszterelnök ugyanakkor azt is világossá tette: nem az elit vagy a nagytőke ellen szeretné mozgósítani a társadalmat. Az elit és a nagytőke nélkül ugyanis nincs gazdasági ereje egy országnak. Különösen egy olyan kicsi és nyitott gazdaságnak, mint a magyar, amelynek tőkevonzó képességét is folyamatosan fejlesztenie kell. Tehát egyre vonzóbb terepet kell teremteni a nagytőkének, biztosítva a befektetések tisztes hasznát, amelynek többnek kell lennie, mint a szomszédban, különben elmennek. Ugyanakkor világosan a nagytőke értésére kell adnia a hatalomnak azt is: ennek a haszonnak a fejében mindent meg kell tennie a magyar középosztály életszínvonalának javítása érdekében. Ennek a kompromisszumnak a megkötése az alapja a magyar gazdasági fejlődésnek, ami csak akkor lesz fenntartható, ha mindkét fél elégedett lesz az alkuval.

Szalontay Mihály írása a Magyar Hírlap 2012. február 14-i számában olvasható.

 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések