ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

A kerekasztal elvtársai

Tekintsünk el ezúttal annak megvitatásától, hogy van-e hazánkban valódi baloldali értékeket és baloldali elkötelezettségű embereket hitelesen képviselő párt. Magát baloldalinak valló párt és szervezet van, több is, s ez máris elegendő ok, hogy sikeresen összekülönbözzenek, s folyamatosan próbáljanak – persze sikertelenül – összefogni. A csütörtökön megalakult „Baloldali Kerekasztal a Változásért” (Baka) nevű szövetség sem ígérkezik életrevalóbbnak, mint korábbi, hasonló célokkal gründolt társai, viszont bizonyos, hogy csendes megszűnése sem fog bonyolultabb társadalmi traumát okozni.
Létrehozva: 2012. február 20., 09:10 | Utoljára frissítve: 2012. február 20., 09:11
nyomtat küld

Ám legyünk pozitívak és derűlátók, s koncentráljunk azon mozzanatokra, amelyek eredményes működését vetíthetik előre. Itt van mindjárt a Népszabadság Online, amelyik az alakulás napján ezzel a címmel rázta fel tespedő baloldali olvasóit: „Exkluzív: titkos baloldali kerekasztalt alapítottak.” Ez biztató információ, hiszen egy parlamentáris demokráciában legalább annyira szükség van titkos baloldali kerekasztal-társaságra, mint csecsemőnek a nyers húsra. Hiába, a baloldalon úgy szép egy társaság, ha titkos, hiszen haladó baloldali hagyomány, hogy az elvtársak konspirálnak, s nem bíznak senkiben. S erre minden okuk megvan, mert az is haladó baloldali hagyomány, hogy a koncentrációt felfedik, méghozzá a saját soraikból valaki, ahogy ez esetben a Népszabadság tette.

Másnap az újság papír változatában már szó sem volt semmiféle titkos társaságról, csak annyit jegyzett meg a szerző, hogy az együttműködés alapjait a nyilvánosság kizárásával fektették le. Az alapítók listája attól izgalmas igazán, hogy kik nem telepedtek oda az asztal köré. Megjelentek a Thürmer Gyula-féle Magyar Kommunista Munkáspárt, a Vajnai Attila-féle Munkáspárt 2006 (amelyik kommunistább, mint a Thürmer-féle párt), a Kapolyi László és Schmuck Andor vezette Magyar Szociáldemokrata Párt (ami annak a jele, hogy a jobb sorsa érdemes szocdemek 1948 óta tartó hányattatása még korántsem ért véget), a Trasciatti Attila fémjelezte Zöld Baloldal (amely pártot valaha Tamás Gáspár Miklós irányította), s a szép hölgyek társaságát felettébb kedvelő elnökhelyettes, Balog András vezetésével az MSZP küldöttei.

Feltűnő az egyébként mindenkivel már-már mániákusan összefogni akaró Demokratikus Koalíció hiánya, bár az kérdéses, hogy a résztvevőknek Gyurcsányék hiányoztak-e. Másrészt, néhány hónappal korábban Schmuck Andor még olyan ellenzéki kerekasztal létrehozását hirdette meg, amelyhez minden „demokratikus” erő csatlakozhatott volna, így az LMP, az MDF-származék JESZ, a szakszervezetek és civil szervezetek is. Erősen foghíjas a kerekasztal, s még azt sem tudni, kire osztják a baloldali Artúr király szerepét.

Csak az bizonyos, a maguk sajátos Szent Grálját hamar megtalálhatják Vajnai Attila hajtókáján. Ám félretéve minden prekoncepciót és prejudíciumot, a programjuk roppant eredeti, azt meg kell hagyni. Mert nem ám az a céljuk, hogy nekiessenek Orbán Viktornak, és ripsz-ropsz leváltsák, hanem az, hogy érdemi megoldásokat találjanak az ország problémáira. „Ha azonban a megoldásokhoz az Orbán-kormány leváltásán keresztül vezet az út, akkor ezt az eszközt is használni fogjuk” – jelentette ki a kerekasztal egyik kóbor harcosa, aki eltévedhetett a Gyaloggaloppban. Mindenesetre ez azt jelenti, hogy a Baka szerint az ország gondjainak megoldására lehet olyan baloldali forgatókönyvet összehozni, amit Orbán Viktor vezényelne le!

Aligha kétséges, mindenki jobban járt volna, ha a szövetség terve, megalakulása, alapítói névsora, célkitűzése, egész léte valóban titokban marad. S vonatkozik ez szinte az összes baloldali pártra, szervezetre, társaságra. Addig jó az országnak, amíg nem hallunk róluk semmit.

(Ugró Miklós - Magyar Nemzet, 2012. február 20.)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések