ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Túlzott eljárás

Nyilvános vesszőfutásunk következő állomásához értünk. Az Európai Parlament számunkra fenntartott exkluzív szitoknapjai és a Malév példa nélküli büntetése után most az Új Széchenyi-terv forrásait készül megvonni az országtól az Európai Bizottság.
Létrehozva: 2012. február 22., 09:05
nyomtat küld

Azt a felzárkózási alapot tagadnák meg, amely minden, az uniós átlagnál szegényebb országnak tagságánál fogva jár. Nem ingyen, hanem azért, mert belépett egy klubba, ahol kényszerűen feladta piacait és gazdasági önállóságának egy részét a felzárkózás hiú reményében. Az ürügy átlátszó: azért kerülünk karanténba, mert az előírt mértéknél egy százalékkal (!) többet költött tavaly a kormány. Rajtunk kívül még körülbelül húsz tagállamnak volt magasabb a deficitje, többen kétszeresével-háromszorosával lépték túl a normát. Mégis csak rajtunk csattan az ostor. És nem 2006-ban, amikor tízszázalékos hiánnyal a világ egyik legrosszabb mutatóját hozta a Gyurcsány-kabinet, hanem most, amikor még az uniós átlagnál is kedvezőbb a mérlegünk.

Az EU történelmében először sújthatnak ilyen szankciókkal egy tagállamot a túlzott deficit miatt. Vagyis nem két évvel ezelőtt, amikor például Írországban 32 százalékos volt a deficit, vagy tavaly, amikor Portugália, Spanyolország, Lengyelország, az Egyesült Királyság és Lettország is nyolc-tíz százalékos hiánnyal zárt. Nem, akkor nem rettegett senki a felboruló pénzügyi egyensúly miatt, csak most lett hirtelen úrrá a szorongás az uniós döntnökökön. Nehéz mindezt komolyan venni. Magyarország 2004-től, vagyis a csatlakozásunk óta folyamatosan túlzottdeficit-eljárás alatt áll a jelenleginél sokkal rosszabb pénzügyi mutatók miatt. – Akkor miért pont most? – tettem fel a kérdést nemrég a bizottság magyarországi képviselet-vezetőjének, aki rezzenéstelen arccal válaszolta: az összes eddigi deficitünkért együttvéve. És erre valóban nem lehet mit mondani. Mert ezek nem érvek.

Ez pellengérre állítás, példastatuálás és negatív diszkrimináció egy olyan állammal szemben, amely épp a héten írta alá a pénzügyi stabilitási paktumot, és amely uniós elnöksége alatt fogadtatta el az EU pénzügyi egyensúlyát megalapozó törvénycsomagot. 

A teljes publicisztikát az MNO-n olvashatja.

(Szabó Anna - Magyar Nemzet, 2012. február 22.)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések