ajánlott oldalak

Konzorciumi együttműködés az Ős-Dráva programért

A dél-baranyai Ormánság felemelkedését célzó Ős-Dráva program megvalósítását segíti az a konzorciumi megállapodás, amelyet a projektben érdekelt szervezetek vezető képviselői kötöttek csütörtökön Pécsen.
Létrehozva: 2012. február 23., 11:38 | Utoljára frissítve: 2012. február 27., 12:15
nyomtat küld

Az együttműködés keretében a Baranya Megyei Önkormányzat, a Baranya Megyei Kormányhivatal, a megyei munkaügyi központ, a Duna-Dráva Nemzeti Park, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Dél-Baranyáért Alapítvány közösen dolgozik a program pályázati és beruházási munkáinak összehangolásán. Az Ős-Dráva a fenntartható vidékfejlesztés 45 ezer hektárt és 36 települést érintő hazai mintaprogramja. Ennek keretében 25 milliárd forintból, főként pályázati forrásból egy úgynevezett vízkormányzási rendszer kialakításával visszaállítják eredeti állapotába a 150 évvel ezelőtt szabályozott Dráva környezetét. A Dráva-meder által határolt Ős-Dráva térségében revitalizálják a holtágakat, tavakat, vizes élőhelyeket, amelyek közelében az ökoturizmus, a horgászat, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar fellendülését várják.

A kivitelezés során a még hasznosítatlan folyó vizének egy részét szabályozottan, vízpótló árokhálózatokon keresztül tavakhoz, holtágakhoz, öntözendő területekhez juttatják, a természetes eredetű lefolyásból származó vizet visszatartják, tárolják, ebből oldanák meg az agrárterületek öntözését. A tervek szerint a munkába a közmunkaprogramok résztvevői is bekapcsolódnak. Ez növelheti összetartozásukat, fenntarthatóvá teszi a projektet és további munkahelyeket generál. Szakemberek úgy vélik: az Ős-Dráva program fejlesztései hozzájárulhatnának ahhoz, hogy a lakosság minél több piacképes terméket állítson elő, biztosítva megélhetését, fokozva jövedelemtermelő képességét.

Tiffán Zsolt, a Baranya Megyei Közgyűlés fideszes elnöke a dokumentum aláírásával egybekötött sajtótájékoztatón azt mondta: az intézmények átadását követően a baranyai az elsők között van a megyei önkormányzatok tekintetében, amely konkrét területfejlesztési programba kezdett. Szavai szerint a megyei önkormányzat vezette konzorciummal az Ős-Dráva tervezése, irányítása hatékonyabb lesz. Hangsúlyozta: a beruházás sikeres megvalósítása kiemelten fontos, mert a Magyarország legszegényebb térségei közé sorolt Ormánság száz éves elmaradásban van más területekhez képest. A munkanélküliség és az elvándorlás is sújtja, az életet sokszor a kilátástalanság jellemzi, ezen pedig változtatni kell.

Hargitai János megyei kormánymegbízott örömének adott hangot, hogy a program tavaly év végén elindult, de felhívta a figyelmet arra, hogy még további forrásokat kell mellé rendelni a térség fejlesztése érdekében. Hangoztatta: személy szerint elégedett lenne, ha 10 év távlatában azt látná, hogy egy olyan mintaértékű fejlesztés indult el, amely érdemben javítja az ott lakók életminőségét.

Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója a beruházás állásáról elmondta, hogy még tartanak, de tavasszal befejeződnek az első négy drávai mellékág megnyitására tavaly kezdődött munkálatok.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ