ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Nemzeti pontok

Matolcsy György  nemzetgazdasági miniszter számítása szerint évi mintegy 8.500 milliárd forintra rúghat az ellenőrizetlenül kiáramló, elvesztett pénz. A nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban a héten megjelent cikkében hangsúlyozza: "be kell tömni azokat az óriási lyukakat, ahol valósággal ömlik ki a pénz az országból".
Létrehozva: 2012. március 14., 18:50
nyomtat küld

 A nemzetgazdasági miniszter a cikkében arra kérdésre keresi a választ, hogy "hol ömlik ki a pénz"? A miniszter szerint ebben a legnagyobb tételt a külföldre eladott belföldi monopóliumok jelentik, így évi "3000 milliárdunk megy ki láthatóan és láthatatlanul". A miniszter megemlíti a felsorolásában a felesleges bürokráciát, ami 2000 milliárd forintot jelent, az adókikerülés pedig 2000 milliárd, az állami pazarlás pedig további 600 milliárd forintos kiáramlást okoz. Véleménye szerint az államadósságra fizetett túl magas kamaton az ország legalább 500 milliárd forintot veszít, a magas munkanélküliségen pedig közel 200 milliárd forintot. "A túlzottan magas valutatartalék tartásán: 100 milliárdunk" - megy el, míg az állami korrupción egy "másik százast" veszít el az ország - sorolja fel a cikkében Matolcsy György.
   
A miniszter úgy véli, hogy "a jólét, nyomában a boldogság" eléréséhez négy nagy területen kell teljes fordulatot elérnie az országnak. "Először: be kell tömni azokat a lyukakat, ahol valósággal ömlik ki a pénz az országból - hol tudjuk, kihez, hol nem. Másodszor: le kell venni a vállalkozásokról és az emberekről a béklyókat. Harmadszor: ki kell aknáznunk a munka minden lehetőségét. Negyedszer: fel kell tárnunk és használnunk kell az összes növekedési forrásunkat" - fogalmazott Matolcsy György.

Matolcsy György a hátráltató tényezők, vagy ahogy ő fogalmaz "a gúzsok" közé sorolta a tőke, a hitel, az állami garancia hiányát, amelyek korlátozzák a vállalkozásokat a munkahelyek megteremtésében. Ezek között említette az erős középosztály hiányát, amely visszafogja a fogyasztást, ide sorolta a belső piac szűkösségét, amely negatívan hat a beruházásokra, a külső piacra jutás gyengeségeit, amelyek negatívan hatnak a hazai cégek bővülésére, a belső monopóliumokat, amelyek akadályozzák az új hazai cégek piacra jutását. A miniszter a negatívumok között említette a tudáshiányt és a "tudástőke" torz szerkezetét, az árfolyam és az alapkamat mai szintjét, az infrastruktúra szűk keresztmetszeteit, amelyek negatívan hatnak a közlekedésben és az információáramlásban. Véleménye szerint jobb képzettséggel minden ágazatban több munkára lenne szükség, minőségi felsőoktatással is több munkára adódna lehetőség, ugyanez a helyzet a 10 fő alatti mikro- és a 50 fő alatti kisvállalkozásoknál is. Több munkát, nagyobb termelést kellene elérni olyan ágazatokban, mint a turizmus, a mezőgazdaság vagy az építőipar.
   
A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyobb növekedést eredményezhetne az új technológiák alkalmazása, amelyből az "új GDP" kétharmada származhatna, a növekedés az export bővüléséből, az okos importhelyettesítésből, a magasabb hazai hozzáadott értékből és az erősödő versenyképességből, a több beruházásból és az emelkedő fogyasztásból adódna.
   
A nemzetgazdasági miniszter azzal zárja gondolatsorát: "már minden elindult, de még jó sokáig kell öles léptekkel mennünk előre ahhoz, hogy célba érjünk".

(MTI-fidesz.hu - Heti Válasz)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések