ajánlott oldalak

Németh: Magyarország kész a bírálatok megvitatására

A magyar kormány meghozta az alapvető, helyes döntéseket az államháztartási hiány csökkentésével kapcsolatban, így már csak kisebb módosításokra lehet szükség - fejtette ki Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Berliner Zeitungnak a német baloldali lap hétvégi számában megjelent beszámoló szerint.
Létrehozva: 2012. március 17., 11:59
nyomtat küld

A lap gazdasági rovatában Statisztika magyarul címmel megjelent beszámoló szerint Németh Zsolt elmondta: meggyőződése szerint az Európai Unió (EU) is arra a megállapításra jut majd a következő helyzetértékelő elemzése során, hogy megtörténtek a hiánycsökkentéshez szükséges intézkedések, és leállítja a Magyarország ellen indított büntetőeljárást.

A szerző, Frank Herold, a lap Magyarországgal rendszeresen foglalkozó munkatársa cikkében megjegyezte, hogy az uniós pénzügyminiszterek keddi értekezletükön tovább szigorítottak a Magyarországgal kapcsolatos hozzáálláson, majd idézte az államtitkárt, aki szerint az EU-nak "el kellene kerülni a kettős mérce alkalmazását".

Magyarországgal ellentétben Spanyolországnak a pénzügyminiszterek megengedték, hogy lassítson a deficitcsökkentés ütemén - fejtette ki Németh. Magyarország kész a bírálatok megvitatására, "túlzó vádaskodásokat azonban nem fogadunk el" - tette hozzá az államtitkár, hangsúlyozva, hogy az Orbán-kormány katasztrofális állapotban vette át az országot, de véghezvitte a fordulatot. Az államháztartási hiány 2011-ben már a 3 százalékos határérték alatt volt, és ez 2012-ben és 2013-ban is így lesz - mondta Németh Zsolt.

A Berliner Zeitung szerzője megjegyezte, hogy az Európai Bizottság szerint az egyszeri intézkedések hatását kiszűrve nem sikerült teljesíteni a hiánycélt, és az OECD előrejelzése alapján a gazdaság az idén recesszióba kerülhet, a magyar vezetés viszont arra számít, hogy a gazdaság az idén is növekedik. Ebből a szempontból igen fontos, hogy miként alakul a németországi gazdasági helyzet, hiszen a magyar gazdaság "rendkívül szorosan kapcsolódik a német gazdasághoz". Ebből következik, hogy ha beigazolódnak a német gazdaság bővülésére vonatkozó előrejelzések, akkor "jó okkal remélhetjük, hogy a magyar gazdaság is növekedik" - mondta Németh Zsolt.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ