ajánlott oldalak

Szigorodtak a légi permetezés feltételei

Szigorodtak a légi permetezés feltételei: ezentúl csak indokolt esetben, engedély birtokában és szakirányító felügyeletével lehet a mező- és erdőgazdaságban levegőből növényvédő szert permetezni a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) legújabb rendelete szerint.
Létrehozva: 2012. április 10., 17:22 | Utoljára frissítve: 2012. április 11., 14:57
nyomtat küld

A VM keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: a több évtizedes hagyományokra épülő magyarországi légi növényvédelem eddig is szigorú feltételek között működött, a mostani változtatásokra egy európai uniós irányelv miatt volt szükség. A légi permetezést végzőnek eddig csupán bejelentési kötelezettsége volt, ezt most engedélyezési eljárás váltja, vagyis a légi növényvédelem megrendelője által benyújtott kérelemről a hatóság dönt.

Az engedélyező hatóság a területileg illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága. Az ide benyújtott kérelemben indokolni kell a légi permetezés szükségességét. Emellett a kérelemnek tartalmaznia kell a légi permetezés tervét, amelyben a megrendelő többek között a permetezés idejéről, valamint az alkalmazott növényvédő szer mennyiségéről és típusáról tájékoztatja a hatóságot - hívja fel a figyelmet a szaktárca.

A mezőgazdasági repülés végzéséhez ezentúl is kizárólag légi permetezés céljára jóváhagyott növényvédő szer használható, valamint csak érvényes engedéllyel rendelkező légi jármű és kijuttató berendezés használható. A légi növényvédelmet továbbra is felsőfokú képesítéssel rendelkező személy, a szakirányító (növényorvos) irányítja.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ