ajánlott oldalak

Az országnak biztonságos élelmiszerekkel kell ellátnia a lakosságot

Közös érdek, hogy az ország, főleg belföldi alapanyagok felhasználásával, képes legyen ellátni a magyar lakosságot biztonságos élelmiszerekkel - hangoztatta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
Létrehozva: 2012. április 16., 13:18 | Utoljára frissítve: 2012. április 16., 15:55
nyomtat küld

Kiemelte: a Magyarországon megtermelt mezőgazdasági termékek számára a feldolgozás jelenti az elsődleges értékesítési lehetőséget. Így a feldolgozók piaci sikere a termelőkön is múlik - tette hozzá. Az államtitkár ennek alapján kiváló ötletnek minősítette a Magyar Gasztro Térkép Klaszter kezdeményezését, azt, hogy az élelmiszerlánc valamennyi szereplője egy rendszerben, egy e-piactéren jelenhet meg és kapcsolódhat össze. A Magyar Gasztro Térkép Klaszter alapító okiratát a tizenkét alapító cég és szervezet, valamint a két támogató, a VM és a Magosz képviselői a sajtótájékoztatón írták alá.

Bereczki Zsolt, a Magyar Gasztro Térkép Klaszter ügyvezetője elmondta: a magyar alapanyagok és feldolgozott áruk kereskedelmének megkönnyítése érdekében hozták létre az alapítók a klasztert. Ez a szövetség - amelynek tagja többek között a Magyar Gasztro Kontroll Kft., a Magyar Termék Non Profit Kft., a Profi Magyarország Zrt., a Levegő Munkacsoport, a Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Mirbesz Csoport, valamint a Tesco-Global Áruházak Zrt. is - megalapított egy e-piacteret, amelynek segítségével könnyebben kapcsolatot teremthet egymással az alapanyag-termelő, a feldolgozó, a kereskedő és más végfelhasználó, például a vendéglátás.

Kardeván Endre hozzátette: nagyon fontos feladat a magyar termékek piaci pozíciójának erősítése, Magyarország ugyanis a magas hozzáadott értékű élelmiszerekkel lehet versenyképes mind a hazai, mind pedig a külföldi piacokon. Bereczki Zsolt az MTI kérdésére közölte: a klaszter tagdíja a kisboltok számára 6.000, az éttermeknek 12.000, a termelő illetve gyártó cégek számára 100 ezer forint évente.

(MTI - fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ