ajánlott oldalak

A Föld Napja Sopronban: előadások a környezettudatosságról

Fiatalok, gyermekek, családok, közösségek, cégek helyes és progresszív környezetszemléletének formálásában élen jár Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. (STKH). Idén, ötödik alkalommal hívta előadásra a Föld Napja alkalmából a helyi sajtót. A Föld Napján osztották ki a cég rajzpályázata díjait is, amelyekkel a szelektív hulladékgyűjtőket dekorálják majd.
Létrehozva: 2012. április 19., 12:22 | Utoljára frissítve: 2012. április 19., 16:15
nyomtat küld

Dr. Simon István alpolgármester beszédében a tudatos fogyasztásra, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hívta fel az érdeklődők figyelmét. Az alpolgármester történelmi visszatekintésben elemezte a környezetvédelem szükségszerű kialakulásának okait. A  természeti erőforrásoknak az emberiség javára való egyre nagyobb mértékű kihasználása a technikai ipari forradalom következtében bekövetkezett fogyasztói változások olyan életkörülmény-változásokhoz vezettek, amelyek között megjelent a demográfiai robbanással együtt a a fogyasztói, a jóléti társadalom.

Az új körülmények az aránytalanul megnövekedett nyersanyag-felhasználás következtében az élővilágot, a természeti környezet fenntarthatóságát veszélyeztette a nagymértékű nyersanyag felhasználással. A tudatos, óvatos, visszaforgató fogyasztásba való visszatérés jelenti a megoldást, a fölösleges anyagfelhasználás megszüntetése,. Ez felelős magatartást, önmérsékletet jelent, tudatos fogyasztást, a természeti erőforrásokra való odafigyelést, amely folyamatoknak része a tudatos hulladékgyűjtés, a szelektivitás megteremtése.

A Föld Napja jó alkalom a figyelemfelkeltésre – hangsúlyozta az alpolgármester, hozzátéve: mindezen gondolatok irányába a  legfogékonyabbak a fiatalok.
Sopron, a zöld város különösen is figyelmet szentel a környezettudatos életforma támogatására.  Sopron polgári hagyományai is a környezet tiszteletét fontosnak tartják, amit erősít az egyetemi háttér, az iskolavárosi rang, is a környezettudatosságot erősíti. Dr. Simon István külön is kiemelte a sajtó pozitív hozzáállását a környezetvédelem, a környezettudatosság kérdéséhez, egyben azt is hangsúlyozta, hogy a városnak van egy olyan erre szakosodott cége, az STKH, amely missziót tölt be programsorozataival, tevékenységével ezen a területen.

Kosztka László, az STKH igazgatója előadásában elmondta, a város szelektív szigeteinek számát öttel növelték az elmúlt időszakban. Az igazgató ugyanakkor arról is beszámolt, hogy az Ikva áruház mögött kétszer gyújtották fel ismeretlenek a konténereket, több százezres kárt okozva ezzel a társaságnak. Mint elhangzott, május 24-26-ig az Új utcában idén is lesz környezetvédelmi fórum, családi program, élménykerékpározás. Az eseményen résztvevők a kommunális hulladékgyűjtéssel,a környezetbarát megoldásokkal kapcsolatban is tájékoztatást kapnak.

Az STKH idei pályázati kiírásában, „Ne légy kuka, fess mosolyt a konténerre!" felhívással a szelektív szigetek „csinosítására" kérte az óvodásokat, iskolásokat. A legjobb rajzokat készítő gyerekeket oklevéllel jutalmazták. Az alkotásokból matricákat készítenek, amikkel három városi szelektív hulladékgyűjtőt dekorálnak.

(fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ