ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Kormánypárti sikerek a választásokon

A legtöbb nyugat-európai országban egymás után buknak bele a válság kezelésébe a kormányok. Az európai politika egyik fenegyereke, Berlusconi lemondásra kényszerült, a görögök, a spanyolok és a románok után a hollandoknál következett be demokratikus népakaratból vezetőváltás. Most éppen a franciáknál készül az ellenzék átvenni a hatalmat, sőt maga Merkel kancellár asszony is egyre bizonytalanabb kormányzati helyzetbe került.
Létrehozva: 2012. április 27., 11:38
nyomtat küld

Magyarországon a 2010-es parlamenti választások után sokan hüledeztek, hogy túlságosan nagy hegy épült a Fidesz-KDNP-s hívek szavazataiból, s az erózió már az önkormányzati választásokon látszódni fog. Ez a hegy egy válságban gyorsabban összeomlik, mint normál korszakokban, s így lesz ez szép hazánkban is. A választások óta már két év eltelt, mégis azt látjuk, hogy nemhogy a hegyomlás nem következett be, de talán a hegy még magasodott is. Mint egy erődítmény, a korábbiaknál is magabiztosabban feszül a vele szemben lévő erőknek. Elmaradt a hegyomlás, de még a kisebb löszfalak sem dőltek le. Az időközi választásokon a városokban a kormányzati erők taroltak, az időlegesen összetákolt MSZP-LMP-DK-s balliberális választási szövetség képtelen volt komolyabb alternatívát állítani a kormánykoalícióval szemben. Mondhatnánk nemes egyszerűséggel, hogy azokban a városokban, ahol választásokat írtak ki, mindenhol tarolt a Fidesz-KDNP., Budapesttől Miskolcig. A kisebb településeken, falvak önkormányzataiban is az emberek inkább szavaztak bizalmat a függetleneknek, mint a pártszínekben indult, levitézlett szocialistáknak és alteregóiknak.

Mentegetőzhetnek az ellenzéki politikusok azzal, hogy nem volt igazi tét, messze van még a valódi megmérettetés, meg hogy csak nagyon kevesen mentek el szavazni, sőt több helyen a Fideszesek is kevesebbet kaptak, mint korábban. Sőt sokak szerint azzal, hogy kevesen mentek el szavazni, az egész választási processzus legitimitása, társadalmi elfogadottsága is megkérdőjeleződik. Természetesen szavakban relativizálható a jobbközép erők évek óta tartó győzelmi sorozata, de az ellenzék számára is önámítás lenne, ha nem venné észre, hogy ma hol tart. A tény ugyanis tény marad, hogy az elmúlt húsz év történéseitől eltérően más trendek érvényesülnek. Nem kezdett el látványosan olvadni a kormánypártok szavazóbázisa, vagy azt is mondhatnánk, hogy nem kezdett el láthatóan növekedni az ellenzek támogatottsága. Ez pedig nagyon is beszédes tény, amely mindenkeppen magyarázatra vár.

A teljes elemzést a Magyar Nemzet pénteki számában olvashatja.

(Simon János - Magyar Nemzet, 2012. április 26.)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések