ajánlott oldalak

Navracsics: Nincs veszélyben sem a demokrácia, sem a jogállamiság + videó

Mi mindig is nyitottak voltunk arra, hogy módosítsunk a törvényeken, ráadásul a Velencei Bizottsággal folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan folyamatosan egyeztetünk az Európa Tanács (ET) elnökével és főtitkárával is – jelentette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és igazságügy miniszter a Hír TV Rájátszás című műsorában, hétfőn.
Létrehozva: 2012. június 12., 11:58
nyomtat küld

A folyamatos párbeszéd eredményeként a médiatörvény módosítása már megtörtént, illetve az igazságügyi tárgyú törvények módosítását szintén beterjesztettük a parlament elé – mondta a fideszes politikus.

Navracsics Tibor a Hírtv Rájátszás című műsorában

A Velencei Bizottság (VB) hivatalos állásfoglalást még nem fogalmazott meg a most beterjesztett négy törvénnyel kapcsolatban, előzetesen az újságokból sejthetjük, hogy az ügyészségi törvénnyel kapcsolatban lesz egy hasonló jellegű észrevételük, mint az OBH vezetőjének a mandátumával kapcsolatban volt – mutatott rá.

Arra a felvetésre, hogy milyen következménnyel járhat az, ha a VB valamelyik törvény esetében mégis elmarasztalja hazánkat Navracsics Tibor úgy reagált: a Bizottság egy javaslattevő, tanácsadó testület, így nem marasztalhat el. Hozzátette: számtalan olyan példát ismerünk, amikor a testület megfogalmazza ajánlásait, de adott esetben az ország nem, vagy nem teljes mértékben hajtja végre a kért változtatásokat.
A szó klasszikus értelmében az Európa Tanács sem marasztalhat el, azonban diplomáciai nyomást kifejthet – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Arra a sajtóhírre, hogy hazánkat októbertől monitoring eljárás alá vonhatják, az igazságügyi tárca vezetője úgy reagált: az Európa Tanács összetételét tekintve ugyanolyan politikai testület, mint az Országgyűlés. Hozzáfűzte: ilyen értelemben az ET parlamenti közgyűlésének a döntése is egyértelműen politikai döntés, ezért nyilvánvaló, hogy a pártérdekek és pártvonzalmak, -ellenszevek is szerepet játszanak azok meghozatalakor. Ugyanakkor Navracsics Tibor reményét fejezte ki, hogy a józan ész kerekedik felül, hiszen Magyarországon mindenki láthatja, hogy nincs veszélyben sem a demokrácia, sem pedig a jogállamiság.

A kormányzati struktúra átalakításáról szólva elmondta, a Miniszterelnökséghez alá tartozik ezentúl a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi), valamint az Információs Hivatal; ez utóbbit Semjén Zsolt fogja felügyelni. Azzal összefüggésben, hogy a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság, illetve az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatok államtitkársága már korábban kikerült a KIM hatásköréből, megjegyezte: a két államtitkárság 2010-ben csak ideiglenesen került a minisztérium alá.

(Hír TV - fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ