ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Az Európai Beruházási Bank Magyarországon: megkezdi a működését a Budapest Duna Kontakt Pont

Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott 2012. június 15-én a Külügyminisztériumban Wilhelm Molterer az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke, Pleschinger Gyula a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Államtitkára és Medgyesy Balázs a Duna Makro-régió Stratégia (DMRS) Kormánybiztosa azzal a céllal, hogy bejelentse az EIB és Magyarország közti megerősített együttműködést a DMRS kivitelezésnek felgyorsítása céljából az újonnan elindított Budapest Duna Kontakt Pont (BDKP) irodán keresztül.
Létrehozva: 2012. június 15., 17:12
nyomtat küld

Medgyesy Balázs új mérföldkőnek értékelte a BDKP létrehozását, melyben az DMRS sikerét követően ismét kiemelt és kezdeményező szerepet vállalt Magyarország. A Magyar Kormány, az EIB és a Duna Régió országok szakértőinek mozgósításával a régióban összehangolt, optimalizált fejlesztések valósulhatnak meg. Mindez magasabb szintű árvízi biztonságot, jobb vízminőséget, hatékonyabb energetikai beruházásokat, közlekedési hálózatokat jelent.

Az EIB által biztosított rugalmas pénzügyi eszközökkel és a BDKP módszertani segítségével a létrehozók célja hosszú beruházási folyamatok pénzügyi nehézségeinek áthidalása, az EU társfinanszírozású beruházások saját részével és a 2014-ig tartó időszakkal összefüggő nehézségek áthidalása, indításra kész projektjavaslatok előkészítése a 2014-2020-as időszakra.

Hangsúlyozta, hogy Közép-Európa és a Duna Régió Európa motorja lehet a gazdasági válságból történő kilábalásban, ehhez a DMRS-t beruházásokra, fejlesztésekre, projektekre, együttműködésre kell lefordítani, mindebben megköszönte az Európai Beruházási Bank vezetőinek a példa értékű együttműködést.

Wilhelm Molterer, az EIB alelnöke kiemelte, hogy a magyar EU elnökség politikai erőfeszítéseinek sikereként elindult DMRS egész Európa számára érték, amely jelentősen hozzájárul az európai összefogáshoz és mélyebb integrációhoz.

Az EIB számára kiemelt jelentőségű, hogy a stratégia kézzel fogható beruházásokon keresztül valósuljon meg. A beruházási programok az infrastruktúra és közlekedési hálózatok intermodális fejlesztésén, a megújuló energia elterjesztésén és az energiahálózatok fejlesztésén és a vízminőség javításán és hulladékgazdálkodáson beruházásokon túlmenően a régióban élők biztonságát is szolgálhatják az árvízvédelmi együttműködésben.

Megerősítette, hogy az EIB távlatilag is elkötelezett a BDKP támogatásában. Pleschinger Gyula rámutatott, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium számára nem csak az a fontos, hogy mozgósítsuk a pénzügyi forrásokat, de a lehető leghatékonyabban kell felhasználni azokat a régió céljaira.

Ebben a BDKP szakértői munkája jelentős segítséget biztosít majd. Felhívta a figyelmet arra, hogy az EIB Magyarország számára évente ötszáz és egymilliárd euro közti forrást biztosít. Az államtitkár bemutatta Pellech Dávidot, aki széles körű banki és projektirányítási tapasztalattal az NGM kirendelt szakértőjeként vezeti majd a Kontakt pont munkáját.

(Kiadta: Külügyminisztérium)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések