ajánlott oldalak

Az áldozatok oldalán

Rendkívül fontos, súlyosabb büntetéseket helyez kilátásba a korábbi törvénykönyvnél, és egyértelműen az áldozatok és a becsületes emberek oldalára áll, az önvédelem lehetőségét pedig jelentősen kiterjeszti, vagyis nagyban hozzájárul a családok személyes és anyagi biztonságához – összegezte véleményét tegnap, még a zárószavazás előtt Orbán Viktor miniszterelnök az új büntető törvénykönyvről.
Létrehozva: 2012. június 26., 09:19 | Utoljára frissítve: 2012. június 26., 09:54
nyomtat küld

A jövő év július 1-jétől hatályba lépő kódex a kormány rendteremtő céljait szolgálja: a bűnelkövetőket súlyosabb szankciókkal akarja jobb belátásra bírni, hogy ezáltal növelje az állampolgárok biztonságérzetét. A súlyos börtönévek meglebegtetése persze nem oldja meg egyik napról a másikra a gondokat azokban az isten háta mögötti falvakban, ahol rendőrt leginkább akkor látnak az emberek, amikor krétával körbe lehet rajzolni a kocsma előtti aszfalton a megkéselt elhunytat, vagy a helyszínelésre körbeszalagozzák a tetthelyet. Az elmúlt évek tapasztalata alapján az ellopott tyúk, a megdézsmált gyümölcsöskert miatt már ki sem hívták a rendőrt.

Az új büntetőkódex megalkotása során jellemző módon nem is az elrettentőbb büntetések váltották ki a legnagyobb vitát, hiszen azokkal többnyire mindenki egyetértett, hanem például a büntethetőség korhatárának 12 évre való leszállítása. Első hallásra mellbevágó volt a kiskorú gyermekeket nevelő szülőknek, pedagógusoknak szembesülni azzal, hogy akár 12 éves gyerekeket is a vádlottak padjára akar ültetni a törvényhozó. Hiszen ezzel párhuzamosan éppen arról szóltak a hírek, hogy az igazságügyi tárca gyermekbarát igazságszolgáltatás megteremtésén fáradozik a plüssmacikkal is felszerelt kihallgatószobák megvalósításával. Eredetileg csak a súlyos, életellenes bűncselekményekért – az emberölésért, az életveszélyt vagy halált okozó testi sértésért – vonták volna felelősségre 12 éves kortól a gyerekeket, később ezt kiterjesztették a rablás, illetve a kifosztás súlyosabb eseteire is. Természetesen vizsgálják majd a gyerekek belátási képességét, ígérték a törvényhozók, és a kiskorú elkövetők nem börtönbe, hanem nevelőintézetbe kerülhetnek. A törvény elfogadásával a vita a kérdésről várhatóan nem fog megszűnni. Talán a szülők felelősségét komolyabban kellene vizsgálni, mint ahogy az iskolának és a gyámhatóságnak is komolyabb feladatai lennének a megelőzésben, a bűnöző életmódot folytató családokból a gyermekek kimenekítésében. Amíg még nem késő…

A teljes publicisztikát a Magyar Nemzet keddi számában olvashatják.

(Torkos Matild - Magyar Nemzet, 2012. június 26.)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié