ajánlott oldalak

A Fidesznek igenis fontos a magyar kultúra ügye

Június 13-án Szőcs Géza lemondott a kulturális államtitkárságról, e posztot június 18-tól L. Simon László tölti be. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának új államtitkára a Magyar Nemzetnek nyilatkozott a Nemzeti Kulturális Alap jövőjéről, a múzeumi és a színházi intézményrendszerről, és arról is, maradhat-e a Nemzeti Színház vezetői posztján Alföldi Róbert.
Létrehozva: 2012. június 26., 09:58 | Utoljára frissítve: 2012. június 26., 10:01
nyomtat küld

- Az elmúlt két évben időnként folytak találgatások arról, hogy elődje, Szőcs  Géza államtítkár a kormánypárton belül is konfliktusba kerülhetett egyes politikusokkal. A József Attila-szobor áthelyezésén túl volt önök között ellentét?

- Mindig vannak nézeteltérések egy politikai közösségen belül. Egy családon belül is előfordul néha, hogy a férj és a feleség összezördül, a szülő igazságtalan a gyerekével, a gyerek szemtelen a szülővel, de attól még egymáshoz tartoznak, feloldják az ellentéteket, és boldogan élnek tovább. Az elmúlt két évben valóban voltak olyan kérdések, amelyekben nem értettünk egyet az államtitkár úrral, a József Attila-szobor kapcsán érzelmi húrokat is megszólaltató, kisebb vihar is kialakult, de összességében egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy mindketten ugyanannak a politikai közösségnek az értékeit képviseljük. Az elmúlt két évben kormánypárti képviselőként mindvégig úgy dolgoztam, hogy a Fidesz vezette kormányzatot, a kulturális államtitkárságot segítsem.

- Szőcs Géza mozgásterét többek között a költségvetési zárolások szűkítették. A 2013-as költségvetési tervezet szerint az állam az ideihez képest jövőre tizenkét százalékkal több pénzt fordítana kultúrára. Európa, az ország gazdasági helyzetét tekintve ez előrelépés, ám azt nézve, hogy 2002 óta folyamatosan apadt a kultúra központi támogatása, nem biztos hogy az. Mire lesz elegendő a forrásbővülés?

- A kulturális ágazat, az állami fenntartású intézmények, közgyűjtemények érdekeit szolgálva a jelenlegi költségvetésünk kétszeresét is pillanatok alatt el tudnánk értelmesen és jól osztani. Kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb, vitáktól és harcoktól kevésbé hangos kulturális életet lehetne így teremteni, de nem ez a kérdés. Ha valóban tizenkét százalékkal bővülnek a forrásaink, tudva azt, hogy ez nem lesz mindenre elég, mégiscsak nagyot léptünk előre. Ennek az üzenete is egyértelmű: a kormánynak, az új miniszternek és az új államtitkárnak, és általában a Fidesznek igenis fontos a magyar kultúra ügye!

A teljes interjút a Magyar Nemzet keddi számában olvashatják.

(Magyar Nemzet, 2012. június 26.)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié