ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Szuperunió vagy elitklub

A válság óta szinte mindegyik uniós csúcsot sorsdöntőnek nevezte a sajtó. Négy éve a nagy megoldásra várunk, a bajokat orvosló közös stratégiára, hogy megnyugodjanak a piacok, és tudjuk, merre menjünk tovább.
Létrehozva: 2012. június 29., 09:20
nyomtat küld

A közös irány kijelölése helyett azonban csak tűzoltásra futotta, épphogy csak lélegzetvételnyi szünetet engedélyezve a pénzügyi és gazdasági felfordulás kellős közepén. A részmegoldásokkal és a tehetetlenséggel az unió saját magát hozta olyan kényszerhelyzetbe, ahonnan ugyan több út is vezet kifelé, de mindegyik jelentős áldozattal jár.

Bekövetkezhet a szétesés – amelyet most a görög választások kimenetele egyelőre levett a napirendről – vagy egy erős és egy gyengébb tagszövetségre bomló Európa. A harmadik javaslat, a közös ügyek körének kiterjesztése a még megmaradt nemzeti függetlenség feladásával járna. Leegyszerűsítve: közös pénzügy, külügy és védelmi politika, amely később csak egy irányba vezethet – a politikai unióhoz. A tegnap kezdődött brüsszeli válságtanácskozás az utóbbi alternatívát latolgatja. A szuperunió gondolata nem most vetődött fel először, de Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a tanácskozás hetére időzített interjúja a Der Spiegel hasábjain nem hagy kétséget afelől, hogy a komoly változtatásokhoz most tényleg komoly szándék párosul. A javaslat mögé felsorakozott Herman Van Rompuy ET-elnök, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, az Európai Központi Bank, valamint Jean-Claude Juncker euróövezeti pénzügyi vezető is.

A változtatási kényszert könnyű indokolni: ahogy az unió eddig kezelte a válságot, az csekély eredményre vezetett. Az írek, a portugálok, a görögök megtámogatása után most Spanyolország és Ciprus kér brüsszeli segítséget, sőt, az olaszokat is csak az Európai Központi Bank kötvényvásárlásai tartották életben. Várhatóan újabb bankmentésre is szükség lesz, mert senki sem gondolhatja komolyan, hogy ugyanazon gazdasági föderációban hosszú ideig elférnének egymás mellett a bóvli kategóriába sorolt spanyol és a legjobb minősítéssel ellátott német, holland, skandináv pénzintézetek. A bankunió és a közös bankfelügyelet felvetése tehát jogos.

A teljes publicisztikát az MNO-n olvashatja.

(Szabó Anna - Magyar Nemzet, 2012. június 29.)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések