ajánlott oldalak

"Kifejezetten jól fogadták a jegybanktörvény módosítását"

Nem tart attól Varga Mihály nemzetközi tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter, hogy a tranzakciós adó kapcsán ismételten vitába bonyolódnánk az Európai Bizottsággal – minderről a politikus az MNO-nak adott interjújában beszélt. Varga szólt arról is, hogy választókerületi elnöksége révén a II. és III. kerület érdekeit kormányzati szinten jobban meg kívánja jeleníteni.
Létrehozva: 2012. június 29., 19:00
nyomtat küld

– Június 27-én jelentette be, hogy a jegybanktörvény július 12-i elfogadásával minden akadály elhárulhat az IMF-fel való tárgyalások megkezdése előtt. Valóban minden akadály elhárult?

– Úgy érzem, igen, mivel az IMF vezetőjének a levele egyértelműen és világosan fogalmaz. Azt mondja, hogy a legfontosabb aggodalmaikra választ kaptak, üdvözölték azokat a lépéseket, amelyeket a magyar kormány tesz. Kifejezetten jól fogadták a jegybanktörvény módosítását, amelyet Simor András is támogat. Megnyugtató volt számukra, hogy a következő hónapokban a mostani két jegybanki alelnök és hét monetáris tanácsi tag létszáma nem fog bővülni. Az ebben az ügyben tett kötelezettségvállalások (Orbán Viktor miniszterelnök és Simor levele) segítették, hogy ez az örömteli fordulat bekövetkezzen.

– Mennyire kell tartani attól, hogy az Európai Központi Bank (EKB) újabb igényekkel áll elő?

– Az a szakértői csoport, amely öt fél részvételével működött Frankfurtban, jó munkát végzett, és az elmúlt hónapokban sok olyan ügy előkerült, amelyeket megnyugtató módon tudtunk rendezni. A törvénymódosítás is részben ezekre egy válasz. Azt nem tudom, hogy a jövőben lesz-e olyan felvetés, amely új lesz. Mindenképpen szeretnénk a törvénymódosítást még a parlament rendkívüli nyári ülésszakán elfogadni, ezért július 12-én túl nem tudunk várni az EKB véleményére. A magyar kormányon eddig sem múlt, hogy a törvény elfogadására sor kerüljön, a valutaalap vezetőjének a levele ebben megerősített. Az EKB kormányzótanácsának a levele is fontos, de az IMF a tárgyalások kulcsszereplője, ezért ha nem érkezik észrevétel, akkor július 12-én, ha érkezik, akkor azokat átfuttatva július 12-én le akarjuk zárni a törvénymódosítást.

A teljes interjú az MNO-n olvasható.

(mno.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ